www.engineering-suomi.com
Schneider Electric News

Kiinteistöjen energiatehokkuuden optimointi on osa yhteiskuntavastuuta – etäasiantuntijapalvelulla nopeita säästöjä

Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric on tarjonnut Suomessa etäasiantuntijapalvelua kiinteistöjen energiankulutuksen ja toiminnan optimointiin yli 20 vuoden ajan. Palveluille on käyttöä, sillä energiakriisi on herättänyt muun muassa kunnat, kaupungit ja yritykset pohtimaan tapoja parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta.

Kiinteistöjen energiatehokkuuden optimointi on osa yhteiskuntavastuuta – etäasiantuntijapalvelulla nopeita säästöjä
  • Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen nopeasti onnistuu uusilla digitaalisilla ratkaisuilla ja helppokäyttöisillä toiminnoilla.
  • Schneider Electricin Etäasiantuntijapalvelulla rakennuksesta saatavaa dataa voidaan hyödyntää kiinteistöjen energiankulutuksen ja toiminnan optimointiin.

Aurinkopaneelien ja maalämmön kaltaisten ratkaisujen kysyntä on kasvanut voimakkaasti kuluvan vuoden aikana. Oma tuotanto parantaa kiinteistön energiaomavaraisuutta, mutta muutosten toteuttamiseen voi nykytilanteessa kulua liikaa aikaa. Nopeampia vaikutuksia kiinteistöjen energiatilanteeseen saadaan optimoimalla kiinteistöjen energiankulutusta, johon kiinteistöistä saatavan tiedon hyödyntäminen on tehokas keino.

– Schneider Electric on jo vuosien ajan tuottanut asiakkaille säästöjä perinteisillä rakennusautomaatioon liittyvillä toimenpiteillä, mutta haasteeseen voidaan tarttua myös uusilla toiminnoilla ja digitaalisilla ratkaisuilla. Kiinteistöjen optimointi ja energiahallinta voidaan toteuttaa helposti hyödyntämällä rakennusautomaatio- ja energianhallintajärjestelmistä saatavaa dataa, kertoo ePalvelupäällikkö Ville Markkanen Schneider Electriciltä.

Hyvä esimerkki Schneider Electricin helppokäyttöisistä toiminnoista on rakennusautomaatioon ohjelmoitava energiaruuvi, jolla voi säätää koko talotekniikkaa pienemmälle tai isommalle. Toiminto on ohjattavissa automaattisesti sähkön hinnan perusteella, manuaalisesti tai aikaohjelmalla.

Vuosien aikana Schneider Electricin erilaiset energiatehokkuusratkaisut ovat tuoneet asiakkaille yhteensä kymmenien miljoonien eurojen säästöt energiakustannuksissa.

Energiatehokkuus on osa yhteiskuntavastuuta
Tulevan talven uhkana on koko yhteiskuntaan vaikuttava sähköpula, mikä saattaa äärimmillään johtaa kiertäviin sähkökatkoihin. Rakennusten energiankulutus on kiinteistön omistajien ja huoltoyhtiöiden kasvava huoli.

– Sähkön hinnan nousu aiheuttaa todella paljon harmaita hiuksia. Hinta tulee nousemaan moninkertaiseksi, joten säästötoimiin on ryhdyttävä mahdollisimman pian, kertoo Paraisten kaupungin kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl.

Paraisilla energiankulutusta suitsitaan perinteisiä ja moderneja säästökeinoja yhdistämällä.

– Tällä hetkellä harkitsemme mahdollisuutta alentaa kiinteistöjen lämpötiloja sekä tutkimme, minkälaisia investointeja aurinkosähkö vaatii. Lisäksi olemme ryhtyneet selvittämään, mitä säästöjä saadaan kiinteistöautomaation avulla sekä valaistusohjaus- ja tapamuutoksilla, Pihl selventää.

Kiinteistöjen energiankulutuksen optimoinnilla on merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen koko Suomessa. Schneider Electricin Etäasiantuntijapalvelun avulla energiankäytön optimointi onnistuu nopeasti kiinteistössä jo valmiiksi olevista rakennusautomaatiojärjestelmistä saatavan datan avulla.

Mikäli energiakulutustietojen lisäksi kaivataan tietoa sähkön laadusta tai sähköverkkoon kytkettyjen laitteiden kunnosta, voidaan hyödyntää Schneider Electricin Power Monitoring Expert -ohjelmiston laajoja ominaisuuksia.

Modernin teknologian avulla sähköä voi säästää myös tunneittain vaihtuvia spot-hintoja seuraamalla. Sähkön kulutuksen ollessa korkeimmillaan sähkö on kalleimmillaan, joten edullisempien tuntien hyödyntäminen auttaa pienentämään sähkölaskua.

Spot-hintojen hyödyntäminen auttaa myös varmistamaan, että sähköä riittää kaikkiin yhteiskunnan toimintoihin.

– Kulutuksen ohjaaminen spot-hintapiikkien ulkopuolelle on taloudellisesti kannattavaa, etenkin yhdistettynä energiansäästötoimenpiteisiin. Myöskään yhteisöllistä vastuuta ei pidä unohtaa, sillä ei-kriittisten toimintojen sähkönkulutusta tasaamalla voitaisiin välttyä suunnitelluilta sähkökatkoilta tai muilta äärimmäisiltä toimenpiteiltä, huomauttaa Lapuan kaupungin kiinteistöpäällikkö Timo Korpela.

Moderneilla ratkaisuilla energiakriisiä vastaan
Yksinkertaisimmillaan Schneider Electricin Etäasiantuntijapalvelu toimii siten, että kiinteistön rakennusautomaatiojärjestelmään rakennetaan etäyhteys ja asiakas saa suoran yhteystiedon etäpalvelukeskuksen asiantuntijoihin. Asiantuntijat auttavat asiakasta etäyhteydellä erilaisissa kiinteistön rakennusautomaatioon liittyvissä kysymyksissä ja tukitarpeissa.

Kiinteistöjen reaaliaikainen ja ympäri vuorokauden tapahtuva seuranta mahdollistetaan analytiikkapalvelun avulla. Building Advisor -analytiikkaohjelmisto seuraa, toimivatko kiinteistöautomaatioprosessit parhaalla mahdollisella tavalla.

Ohjelmisto analysoi reaaliaikaista säätö- ja ohjausdataa ja etsii poikkeamia, toimimattomuuksia ja kehityskohteita, jotka vaikuttavat kiinteistön energiankäyttöön, olosuhteisiin ja huoltotarpeeseen. Kiinteistöjen energiankulutusta vähentämällä voidaan varmistaa, että yhteiskunnan kannalta kriittisiin toimintoihin riittää tarpeeksi sähköä.

www.se.com

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan