www.engineering-suomi.com
ARC INFORMATIQUE

Toulousen raitiotiet valitsi PcVuen uusimman version

Vinci-konsernin tytäryhtiö Roiret Transport, joka operoi integroidusti erilaisia kiskoliikennejärjestelmiä, on valinnut Arc Informatique ohjelmistotalon PcVue ohjelmistoratkaisun Toulousen uuden raitiotien keskitetyn teknisen hallintajärjestelmän (CTM) valvontaan. Muun muassa Lyonin raitioteiden sekä Singaporen ja Santiago de Chilen metrojen jälkeen tämä on 13. kaupunkiliikennejärjestelmä, johon kyseinen ratkaisu on valittu. PcVue hallinnoi päivittäin yli 10 miljoonan matkustajan kuljettamiseen tarvittavia tietoja eri puolilla maailmaa.

Toulousen raitiotiet valitsi PcVuen uusimman version

PcVue on keskitetty valvomo-ohjelmisto (SCADA), ja sillä on yli 38 000 asennettua käyttöoikeutta eri puolilla maailmaa. Raitiotieversiossa sillä valvotaan keskitettyä teknistä hallintajärjestelmää (CTM) eli rataverkon kiskolaitteita. Laitteistoon kuuluu muuntoasemia, pysäkkejä (lipunmyynti, matkustajatietolaitteet jne.), sisäpuhelinjärjestelmä, videovalvontajärjestelmä ja joskus myös raiteistojen merkinantojärjestelmiä. Käytännössä järjestelmä toimii esimerkiksi siten, että jos esimerkiksi lipunmyyntiautomaattiin tulee vika, ohjelmisto lähettää hälytyksen valvomossa olevalle valvojalle, joka ryhtyy asianmukaisiin toimiin. Toulousen raitioteille hankittu PcVue-ohjelmisto toimii rajapintana noin 30 ohjaimeen (esim. kaikilla 18 pysäkillä on oma ohjaimensa). Ohjelmiston reaaliaikaisesti hallitsemia tietokohteita on 15 000–20 000 kappaletta. Se voi niin ikään suorittaa tätäkin suurempia tietomääriä käsitteleviä sovelluksia, joissa on satoja tuhansia hallittavia muuttujia.

”Ensiksikin arvostamme Arc Informatiquen taitoa kehittää erikoisprotokollia, erityisesti videovalvontajärjestelmää varten. Näin saamme rajapinnan verkoston valvonta-pc-koneisiin, joissa on käytössä tavanomaiset protokollat. Näin varmistamme järjestelmän yhtenäisyyden. Toiseksi PcVue tarjoaa tallennustoiminnon tapahtumien tallentamiseen. Jos esimerkiksi jossain vaihteessa tapahtuu poikkeustilanne, koko tapahtumaan johtanut tapahtumasarja voidaan toistaa. Tämän lisäksi IntraVue-moduulin avulla PcVue kykenee ohjaamaan ja esimerkiksi videovalvontakameroita suoraan TCP/IP-verkossa ja integroimaan ne siihen. Meidän ei tarvitse enää käyttää erillisiä ja erilaisia pc-laitteita kuhunkin toimintoon”, kertoo Roiret Transportin liiketoimintapäällikkö Clarenne.

Keskusvalvomossa on yleensä työasema raiteiston merkinantojärjestelmää varten, toinen CTM-järjestelmää varten ja kolmas automaattista kaluston paikannusjärjestelmää (AVLS) varten. PcVue erottuu muista siinä, että se integroi sisäänsä kaiken. Merkinantotoiminnot voidaan sisällyttää CTM-näyttöön. Tällöin valvomoon riittää kaksi ruutua, joilla valvoja seuraa videovalvontajärjestelmää, on puhelinyhteydessä vaunuihin tai asemille jne.

PcVue sisältää myös aidon moniruutunäytön ja videoseinien hallinnan. Animoitu grafiikka ohjaa kohteiden väritykseen vaikuttavia yhdistelmiä kirjastomuodossa (kiskotuskaaviot, kytkimen, merkinantolaitteet jne.). Ohjelmistoon on vakiona saatavissa lisäpaketteja, joilla se voidaan liittää muiden toimittajien sovelluksiin (mm. vaunujen kulunseuranta, tila- ja aikaruudut).

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan