www.engineering-suomi.com
PEPPERL+FUCHS PROCESS AUTOMATION

Bebco EPS 6000 - ja 5000 Q –sarjat

Pölyräjähdysten estäminen käyttämällä tyhjennys- ja paineistusjärjestelmiä

Bebco EPS 6000 - ja 5000 Q –sarjat
Imperial Sugar Companyn sokerijalostamossa Yhdysvaltain Georgiassa sattui räjähdys 7. helmikuuta 2008. Räjähdyksessä kuoli 13 ihmistä ja 42 loukkaantui, kun suurin osa tehtaasta tuhoutui. Tutkimuksessa huomattiin, että räjähdyksen aiheutti tehtaassa tapahtunut pieni räjähdys, joka ei ollut vakava, mutta shokki ja sitä edeltänyt pieni tulipalo aiheuttivat sokeripölyn leviämisen ilmaan. Se syttyi palamaan ja palo levisi pilven mukana koko tehtaaseen. Viisi vuotta aikaisemmin Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa tehdas, jossa valmistettiin kumiesteitä tiputuspusseihin ja lääkeruiskuihin, sekä lääketeollisuuden pillerirasioita, tuhoutui prosessin muovipölyn räjähtäessä. Huomattakoon, että syttynyt muovi ei kuulunut käyttöturvallisuustiedotelistoihin räjähdysherkkänä materiaalina, sillä sitä arvioitiin sen normaalissa muodossa eli pillerikoteloina. Kun pillerikotelo jauhetaan, se muuttuu räjähdysherkäksi.

Imperial Sugar Companyn ja muut sen tapaiset onnettomuudet herättivät useiden poliitikkojen ja Chemical Safety Boardin tutkijoiden huomion koskien työntekijöiden turvallisuutta. Seurauksena oli useita kongressin kuulemistilaisuuksia, joissa pääteltiin, että Yhdysvaltojen OSHA ei ollut vahvistanut säädöksiä työntekijöiden suojelemiseksi. Tämän jälkeen OSHA on tunnistanut ainakin 30 000 pölyräjähdyksen vaarassa olevaa tehdasta ympäri Yhdysvaltoja. Lisäksi arvioidaan, että ympäri Eurooppaa tapahtuu noin 2 200 pölyräjähdystä vuodessa.

Prosessiteollisuus huomaa vähitellen tämän vakavan ongelman ja Pepperl+Fuchsin tyhjennys- ja paineistusjärjestelmä voi helposti ja puhtaasti suojata työntekijöitä, tehtaita ja ympäristöä.

Mitä tulee tyhjennys-/paineistusjärjestelmiin, on tärkeää tietää, että pölyä sisältävässä ilmassa toimivan järjestelmän vaatimukset ovat erilaiset kuin kaasua sisältävässä ilmassa toimiessa.

1. Tyhjennystä ei käytetä pölyisissä tiloissa. Jos pölyä on kertynyt suljettuun tilaan, sitä ei poisteta ilmastoinnin kautta, sillä ilmastointiin vaaditaan kipinöitä pysäyttävä ruutu. Tila on puhdistettava käsin, sinetöitävä ja sitten paineistettava, jotta pölyä ei pääse tilaan.

2. Käytettävän tyhjennysjärjestelmän pitää olla tarkoitettu pölyä varten. Tämä vaatimus on tunnistettu Euroopassa ja Aasiassa, jossa tehdään ero vyöhykkeiden 0, 1 ja 2 välillä kaasuille ja vyöhykkeiden 20, 21 ja 22 välillä pölyille. Pohjois-Amerikassa se jätetään joskus huomiotta, sillä katsotaan, että tyypin X tai Z suljettu paikka on tarkistettu sekä kaasua että pölyä sisältävälle ilmalle. On tärkeää tarkistaa aina sekä sovelluksen että tilaan sijoitettavan laitteiston sopivuus.

Kaksi Pepperl+Fuchsin Bebco EPS-linjan tyhjennys- ja paineistusjärjestelmän tyhjennysjärjestelmää on varmennettu pölyisten tilojen asennuksiin: täysien ominaisuuksien 6000-sarja ja kompakti ja taloudellinen 5000 Q –sarja:

6000-sarja on tarkoitettu sekä kaasuja että pölyä sisältävälle ilmalle ja sen sertifikaatit ovat luokille I/II / div 1, ATEX-direktiivin ja IECEx-sertifikaatin vyöhykkeille 1/21. Uusi sertifioitu pölynkestävä suljettu kotelo 6000-sarjalle tarjoaa erillisen ruostumattomasta teräksestä valmistetun kotelon käyttöliittymän, I.S. terminaalipöydän ja vaihtoehtoiset lämpötilamoduulit. IP66-kotelo on lisälaite, jota käytetään 6000-sarjan komponenttisarjan kanssa ja se voidaan koota ja sitä voidaan käyttää pölyalueella. Komponenttisarja mahdollistaa sen, että 6000-sarjan tyhjennys asennetaan räätälöitynä laitteiston kotelon sisään niin, että sitä ei asenneta ulkoisesti. Tämä komponenttisarjan lisäys antaa yksinkertaisen tavan erottaa tyhjennystila ja käyttöliittymä. Kaukokäyttöliittymä voidaan asentaa käyttäjälle helppopääsyiseen paikkaan, joka on silti riskialttiissa ympäristössä.

5000 Q –sarja on ainutlaatuisen kompakti, halpa ja tehokas tyhjennys- ja paineistusjärjestelmä, joka on määritelty sekä kaasua että pölyä sisältävälle ilmalle ja se mahdollistaa käyttäjälle rahan- ja tilansäästöä ratkaisulla, joka on erityisesti suunniteltu ATEX-direktiivin vyöhykkeen 2/22 asennuksiin. Se on eräs yksinkertaisimmista, joustavimmista ja helppokäyttöisimmistä tämän päivän tyhjennys- ja paineistusjärjestelmistä. Käyttäjän valitsema ohjelmointi helpottaa tietyn ohjelman valitsemista eri sovellustarpeiden tyydyttämiseksi ja integraalinen paineanturi helpottaa automaattista tyhjennystä ja paineistusta digitaalisen magneettiventtiilin kautta.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan