www.engineering-suomi.com
NSK

NSK säästää terästehtaalle lähes 3 miljoonaa euroa

Puolassa toimiva teräsvalmistaja säästää lähes 3 miljoonaa euroa vuodessa vaihdettuaan valssaamossaan NSK:n tiivistettyihin KVS-laakereihin. Näiden nelirivisten kartiorullalaakereiden suorituskyky on ollut niin ylivoimainen, että yritys on ottanut kyseisen ratkaisun käyttöön kaikissa TCM-valssaamoissaan.

Puolalainen terästehdas alkoi tuotantonsa 1970-luvulla. Useiden käyttövuosien jälkeen johtotiimi päätti, että tehdas oli uusittava. Tehdas tahtoi laskea kustannuksia ja kysyi paikalliselta teknilliseltä yliopistolta mahdollisuudesta vaihtaa valssaamon laakerit öljysumuvoitelusta öljykylpyvoiteluun. Öljysumuvoitelua pidettiin ongelmallisena, mutta vaihto öljykylpyvoitelua käyttäviin laakereihin ei antanut odotettuja parannuksia ja tehdas jäi painimaan merkittävän ongelman kanssa.

Teräsvalmistaja oli päättänyt ratkaista ongelman ja kääntyi NSK:n asiantuntemuksen ja AIP-lisäarvo-ohjelman puoleen. NSK:n asiantuntijat kävivät läpi valssaamon käytöt ja ehdottivat vaihtoa rasvavoitelua käyttäviin tiivistettyihin KVS-laakereihin. Tämän neuvon mukaisesti neliriviset kartiorullalaakerit asennettiin paikoilleen ja yhden vuoden käytön jälkeenkin niiden suorituskyky ja tuottavuus olivat yhä erinomaiset. Tämän seurauksena asiakas otti nämä laakerit käyttöönsä kaikissa TCM-valssaamoissaan, joissa ne tarjoavat nyt paremman käyttöiän ja alemmat huoltokustannukset kuin aikaisempi ratkaisu.

NSK:n KVS-laakerit tarjoavat 2-4 pidemmän käyttöiän kuin tavalliset laakerit. Tähän korkeampaan suoritustasoon on useita syitä. Esimerkiksi erikoistyyppinen tiiviste sisäkehällä ehkäisee negatiivisen paineen syntymistä. Tämä saattaisi aiheuttaa sen, että laakereihin pääsisi vettä päätiivisteiden kautta. Muihin ominaisuuksiin sisältyy erityinen kierreura, joka ehkäisee valssin akselin ryömintää. Myös laakerin innovatiivinen sisägeometria ja erityistiiviste auttavat parantamaan laakerin kuormituskapasiteettia.

KVS-laakerit on valmiiksi voideltu vastakehitetyllä vettähylkivällä AQGRD-rasvalla ja niitä on saatavana eri materiaaleista sekä avoimina että tiivistettyinä malleina.

Koska puolalaisella terästehtaalla tarvitaan vähemmän laakereita, käyttökatkot ovat vähentyneet, huoltoaikaa vaaditaan vähemmän eikä voiteluöljyä enää tarvita (NSK:n KVS-laakereihin on valmiiksi lisätty rasva), tehdas säästää 2 997 568 euroa vuodessa.

NSK:n neliriviset kartiorullalaakerit tarjoavat tiivistetyssä konfiguraatiomuodossa 2–4-kertaisen käyttöiän perinteisiin laakereihin verrattuna


NSK säästää terästehtaalle lähes 3 miljoonaa euroa

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 15 000 seuraajaan