www.engineering-suomi.com
NSK

NSK:n Self-Lube®-laakerit osoittautuvat luotettaviksi vaikeissa olosuhteissa

NSK:n kolmihuulitiivistettä ja päätysuojuksia käyttävät Self-Lube® -laakeriyksiköt tarjoavat pidemmän käyttöiän haastavissa käyttöolosuhteissa, esimerkkinä louhinta-, kaivos- ja rakennusalat. Tällainen todistettu suorituskyky on erittäin tärkeää näillä teollisuudenaloilla, joissa epäpuhtaudet voivat helposti tunkeutua heikkolaatuisiin laakereihin ja pysäyttää koneet ja laitteet.

Käyttökatkot ovat louhos/kaivosoperaattoreiden ja rakennusprojektipäälliköiden vihollisia. Kriittisten laitosten ja laitteiden on toimittava luotettavasti, jotta ne pystyvät täyttämään vaativat tuotantotavoitteet, projektiaikataulut ja budjetit.

Olipa kyse sitten louhinnasta, kuljetuksesta, valmistuksesta, erottelusta tai rikastuksesta, kaikissa näissä prosesseissa esiintyy epäpuhtauksia, puhumattakaan raskaista kuormista, iskuista ja tärinästä. Laakerivalinta on erittäin tärkeää pitkän käyttöiän takaamiseksi. Kun valinta tehdään oikein, kaivos- ja rakennustyömaat voivat maksimoida käyttösuhteen ja tuottavuuden sekä samalla vähentää ylläpitokustannuksia.

NSK Self-Lube® -laakerit hyödyntävät parasta suunnittelua, materiaaleja, voiteluaineita ja tiivisteitä. Niiden käyttöikä on pidempi kuin perinteisten laakereiden. Lisäksi kolmihuulitiivistettä ja akselipäätysuojuksia käyttävien Self-Lube®-laakereiden valinta auttaa vähentämään käyttökatkoksiin ja korjauksiin liittyviä kustannuksia.

Luotettava suojaus
NSK suosittelee tätä erityisesti kehittämäänsä kolmihuulista tiivistettä sovelluksiin, joissa on paljon epäpuhtauksia. Tämä kolmella huulella varustettu yksiosainen valettu nitriilitiiviste on kiinnitetty suojaavaan ulompaan (ulkokehään kiinnitettyyn) teräspuristeeseen ja se muodostaa erittäin tehokkaan tiivistysrakenteen, joka suojaa laakeria vaativissa käyttöympäristöissä.

Tavallisissa Self-Lube®-laakeri-inserteissä on myös asetusura, joka helpottaa valinnaisen päätysuojuksen asennusta. Tämä suojaa henkilöstöä pyöriviltä komponenteilta ja suojaa laakeria ulkoisilta epäpuhtauksilta.

NSK Self-Lube® -laakeriyksiköihin kuuluu laaja valikoima luotettavia laakeri-inserttejä ja laakeripesiä. Kannattaa huomata, että nämä kustannustehokkaat ratkaisut tarjoavat nopean ja suoraviivaisen ratkaisun laakereiden asennukseen ilman monimutkaisia laakeripesiä tai erityisiä akselirakenteita.

Vähentää kustannuksia
Helppokäyttöisyyden, jälkivoideltavuuden ja pitkän käyttöiän ansiosta yhä useammat louhinta-, kaivos- ja rakennusalan yritykset vähentävät nyt laakereiden vaihdosta, huollosta ja käyttökatkoista aiheutuvia kustannuksia.

Esimerkkinä toimii yritys, jolla oli jatkuvasti luotettavuusongelmia täryrummussa käytettyjen laakeriyksiköiden kanssa. Nämä laakerit toimivat vaikeissa olosuhteissa, joissa ne altistuvat hiekalle. Hiekka usein peittää yksiköt kokonaan. Lisäksi sovelluksen luonteen ja vaikeapääsyisyyden vuoksi kunnossapitokertojen tiheys ja kasvavat kustannukset olivat ongelma.

NSK suoritti AIP-lisäarvo-ohjelmaan kuuluvan kattavan analyysin vikaantuneille laakereille ja sen jälkeen suositteli kolmihuulitiivisteillä varustettuja Self-Lube®-laakeriyksiköitä. Tämä kasvatti laakerien käyttöiän kymmenkertaiseksi aiempaan ratkaisuun verrattuna. Lisäksi kolme erittäin tiivistä nitriilitiivistehuulta ja niiden väliin jäävät voiteluainetaskut estävät tehokkaasti epäpuhtauksien pääsyn laakerin sisään.

Innovaatioita suunnittelussa
Toisessa esimerkkitapauksessa valmisbetonia ja muita rakennusmateriaaleja toimittava yritys pyysi NSK:ta suorittamaan sovellusarvion ruuvipumpun laakereille. Ruuvipumput siirtävät tuhkaa (tuhkaa, hiekkaa, lasia, kuituja ja metallirouhetta sisältävä karkea seos) odottaviin säiliöihin. Tässä sovelluksessa ruuvit nostavat tuhkaa noin 40 asteen kulmassa ja alemmat laakeriyksiköt vikaantuvat säännöllisesti.

Vikaantuneita laakereita tutkittaessa NSK pystyi tunnistamaan useita ongelmia. Esimerkiksi laippatiivisteen irrottamisen jälkeen kävi ilmi, että laakerin sisärenkaassa ei ollut kosketustiivistettä. Se oli todennäköisesti kulunut pois ja epäpuhtaudet pääsivät nyt suoraan laakerin sisälle. Muita ongelmia olivat laakeripitimen voimakas korroosio ja voitelun puute. Hienojakoinen pöly ja hiukkaset olivat luultavasti imeytyneet rasvaan ja muodostaneet hiontatahnan, joka söi kumitiivisteen.

Tilanteen korjaamiseksi NSK suositteli tässäkin tilanteessa Self-Lube®-laakeriyksiköiden käyttämistä. Tässä tapauksessa NSK ehdotti myös pienen lisätiivisteellä varustetun levylautasen lisäämistä. Tämä pieni muutos pysäyttäisi suurimman osan epäpuhtauksista ja vähentäisi merkittävästi laakeritiivisteeseen kohdistuvaa painetta, koska se tarjoaa poistumisreitin epäpuhtauksille.

Kun tiivistystä parannetaan vielä käyttämällä Self-Lube®-laakeri-insertin kolmihuulitiivistysratkaisua, luotettavuus paranee todennäköisesti merkittävästi. Lisäksi yritystä hyödyttäisi myös päätysuojuksen käyttö alalaakerissa, sillä se vähentäisi pölyn pääsyä laakerin sisälle.

NSK on auttanut louhinta-, kaivos- ja rakennussovelluksia ottamaan käyttöön lukuisia parannuksia, joista tässä tarkasteltiin vain kahta esimerkkiä.

1) Self-Lube®-laakeriyksiköt varustettuina kolmihuulitiiviste-inserteillä ovat ideaalisia sovelluksiin, joissa laakerit altistuvat pölylle ja vedelle


NSK:n Self-Lube®-laakerit  osoittautuvat luotettaviksi vaikeissa olosuhteissa

2) NSK:n erityisesti kehittämä kolmihuulitiiviste on yksiosainen valettu nitriilitiiviste, jossa on kolme huulta, jotka tarjoavat parhaan mahdollisen suojauksen epäpuhtauksilta


NSK:n Self-Lube®-laakerit  osoittautuvat luotettaviksi vaikeissa olosuhteissa

3) Self-Lube®-päätysuojukset suojaavat henkilöstöä pyöriviltä komponenteilta ja laakereita ulkoisilta epäpuhtauksilta


NSK:n Self-Lube®-laakerit  osoittautuvat luotettaviksi vaikeissa olosuhteissa

4) Self-Lube®-päätysuojukset on helppo laittaa paikoilleen laakeri-insertin ulkokehälle
 

NSK:n Self-Lube®-laakerit  osoittautuvat luotettaviksi vaikeissa olosuhteissa
 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 15 000 seuraajaan