www.engineering-suomi.com
NORD Drivesystems

Kovaakin kovempaa käyttöä

Kestävää käyttöteknologiaa jäähdytystunneleihin ja pastörointiin

Kovaakin kovempaa käyttöä
Kuva 1: Nopeaa pullojen käsittelyä – luotettava kierukkavaihdemoottori takaa toiminnan.

Yhdysvaltalainen G. C. Evans on juoma- ja elintarviketeollisuuden jäähdytys- ja pastörointiratkaisuja valmistava koneenrakentaja. Se on oppinut arvostamaan käyttölaitetoimittajansa, NORD DRIVESYSTEMSin, avuliasta ja asiantuntevaa tukipalvelua. NORD toimittaa eri käyttötarkoituksiin räätälöityjä luotettavia ja kestäviä käyttöjä.

Seisokit juomateollisuudessa aiheuttavat huomattavia tappioita. Siksi alan käyttöteknologian on oltava ehdottoman varmatoimista ja helposti huollettavaa. Juoma- ja elintarviketeollisuuden jäähdytys- ja kuumennusratkaisuja toimittavan G.C. Evans Sales & Mfg. Inc:n tuotantopäällikkö David McNamer kuvaa tilannetta näin: ”Jos juomien pastörointikoneen käyttö vioittuu, koneessa oleva tuotemäärä menee tietenkin hukkaan, mutta kun tuotantolinjakin on pysäytettävä, tappiot voivat kohota satoihin tuhansiin dollareihin tunnissa. En halua miettiä, toimivatko käyttömme, eikä asiakkaidemmekaan pidä joutua miettimään sitä. Siksi valintamme on ollut NORD. Vuonna 2008 päätimme antaa NORDin käytöille mahdollisuuden, ja yllätyimme erittäin myöteisesti useassa kohden. Käytöt olivat kilpailijoiden yksiköitä edullisempia, ja ne todellakin vakuuttivat laadullaan ja suunnittelullaan. Suurimman vaikutuksen teki kuitenkin NORDin palvelun taso. Meillä on aina käytettävissämme meitä varten nimetty suunnitteluinsinööri.” Nykyisin NORDin käytöt pyörittävät kaikkia G.C. Evansin koneita. NORD on maailman kokeneimpia vaihdemoottorivalmistajia. Alan parhaimmistoon kuuluva tuotevalikoima kattaa niin muuttuvanopeuksiset käytöt, joustavat asennusasennot kuin kulumattomat vaihteetkin. NORD toimittaa G.C. Evansille lu8otettavia ja kestäviä käyttöjä, joissa on sovelluskohtaisia ominaisuuksia erikoisvaihteistoöljyistä vuotoja ehkäiseviin huohotinruuveihin.

Varmatoiminen ja tehokas ratkaisu moniin eri koneisiin

NORD toimitti G.C. Evansille äskettäin kaksi kuljetinkäyttöä, joissa on erittäin suuri välityssuhde. Toista järjestelmistä käytetään tappivaihdemoottorilla, ja se kuljettaa samanaikaisesti 20 000:ta yli kilon painoista hillopurkkia jäähdytystunnelissa. Vaihteen välityssuhde on 2 500 : 1, jolla saadaan pyörimisnopeudeksi 0,6 kierrosta minuutissa. Käyttöratkaisussa on useita lisävarusteista elintarviketeollisuuden hygieniavaatimuksen täyttämiseksi: erittäin kestävä ruostumaton teräspinta, elintarvikekelpoinen vaihteistoöljy, huohotinruuvi ja öljyn tarkastuslasi. NORDin painetta tasaava huohotinruuvi säätelee vaihteen sisäistä painetta sen lämmetessä ja jäähtyessä. Se estää pölyn ja nesteiden pääsyä käyttöön ja pitää siten öljyn puhtaana ja sen voiteluominaisuudet kohdallaan. Toteutus mahdollistaa tavallista pidemmän öljynvaihtovälin ja vähentää tiivisteiden, vaihteiden ja laakerien kulumista.

Kovaakin kovempaa käyttöäKovaakin kovempaa käyttöä
Kuvat 2 ja 3: Jäähdytystunnelin kuljetinta (kuvassa oik.) pyörittävässä etuvaihteellisessa tappivaihteessa (kuvassa vas.) on luotettava Gripmaxx kutisteholkkikiinnitys..

Kulutusta kestävä erikoispinnoite

NORDin vaihteet ja moottorit on aina suunniteltu kestämään kovaa käyttöä vaativissa oloissa. Tehokas tiivistys estää kosteuden pääsyä niiden sisään, ja komponentit ovat korroosionkestäviä. NORD-tuotteisiin on Yhdysvaltojen markkinoilla saatavana NSD-x3 Severe Duty -pinnoitus, joka takaa G.C. Evansillekin toimitettuihin käyttöihin erityisen kestävän ja pitkäikäisen ulkoisen korroosiosuojauksen. Pinnoituksessa on kaksinkertainen pohjustus ja luokan 316 ruostumattomalla teräksellä kyllästetty hopeanharmaa polyuretaanipinnoite. Myös liuoteohenteinen maali parantaa kestävyyttä. Naarmuuntumista tehokkaasti estävä, kirkkaalla pintakerroksella viimeistelty pinnoitus kestää erittäin hyvin iskuja, lämpöä ja kosteutta sekä lakkabensiinin, asetonin, bensiinin, voiteluaineiden ja leikkuuöljyjen kaltaisia teollisia liuotteita.

Kovaakin kovempaa käyttöä
Kuva 4: Neljällä maalikerroksella varustettu severe duty -pinnoitus estää naarmuuntumista ja suojaa korroosiolta.

Kestävä ja vaivaton holkkiakselikiinnitys

Toinen viimeaikaisista kohteista oli hedelmämehun pastörointikone, johon NORD toimitti Gripmaxx-holkeilla varustetun holkkiakselillisen tappivaihteen. Mehupullolta kestää 45 minuuttia kulkea koneen hitaasti pyörivän, 25-metrisen kuljettimen päästä päähän. NORDin kehittämät Gripmaxx-holkit kiristetään akselille muutamalla ruuvilla. Koneen rakenteita ei tarvitse muuttaa lainkaan. NORDin YouTube-kanavalla näkyvästä videosta selviää Gripmaxx-holkkien asennustapa. G.C. Evansin suunnittelupäällikkö Jason Evans kertoo, miksi asennusmenetelmä oli pastörointikoneeseen paras mahdollinen: ”Kuljetinhihna irrotetaan parin vuoden välein laakerien huoltoa ja yleistä kunnossapitoa varten. Perinteiset kiilavarmisteiset holkit olisivat aika ongelmallisia, sillä hankaumat ja korroosio vaikeuttavat niiden irrottamista ja lisäävät poistokustannuksia joskus paljonkin. NORDin Gripmaxx-ratkaisussa vaihteen poistaminen akselilta käy sitten käden käänteessä.” Siinä missä kuormituksen vaihtelu, katkonainen käyttö ja suunnanvaihdot rasittavat kiiloja ja voivat löystyttää perinteisiä holkkeja ajan mittaan, FEM-suunnitelluissa Gripmaxx-holkeissa voimat jakautuvat tasaisesti koko kontaktipinnalle. Tavallisista kutisteholkeista poiketen NORDin Gripmaxx-holkkeja on saatavana monilla eri sisä- ja ulkohalkaisijan mitoituksilla, joten kalliita erikoisversioita ei tarvitse tilata.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan