www.engineering-suomi.com
NORD Drivesystems

Vauhtia pakettien jakeluun täysin integroiduilla käyttökokonaisuuksilla

Verkkokaupan suosion kasvu on lisännyt pakettipalveluiden kysyntää huimasti. Australian suurin rahdinkuljettaja Toll IPEC saa kilpailuetua Melbournessa sijaitsevasta lajittelu- ja jakelukeskuksestaan, jonka kapasiteetti on 35 000 pakettia tunnissa. Kuljetintoimittaja BCS on toteuttanut keskukseen modulaarisen älykuljetinjärjestelmän, joka lajittelee paketit nopeasti ja lastaa ne kuorma-autoihin. Käyttöratkaisuissa BCS luottaa NORD DRIVESYSTEMSin asiantuntemukseen. Järjestelmään valittiin paljon erilaisia NORD-käyttöjä, joille tunnusomaista on asentamisen ja huoltamisen helppous.

Vauhtia pakettien jakeluun täysin integroiduilla käyttökokonaisuuksilla
Kuva 1: Yli tuhat käyttölaitetta pyörittää modulaarisen pakettien jakelukeskuksen kuljetinhihnoja.

Lähettipalveluyritys Toll IPECin upouusi jakelukeskus Melbournessa käsittelee jopa 35 000 pakettia tunnissa, ja yrityksen kapasiteetti on sen myötä kolminkertaistanut. Melbourne on Australian toiseksi suurin metropoli ja kansainvälisine lentokenttineen merkittävä liikenteen solmukohta. Valmistuessaan keskus oli mantereen nopein lajittelulaitos. Laitoksen toimittaja BCS suunnitteli ja toteutti automaattisen keskuksen, jossa on yli tuhat kuljetinmoduulia. Kattava järjestelmä hoitaa kaikki työvaiheet pakettien vastaanotosta, kirjaamisesta ja seurannasta laitteiston läpi yleiseen järjestelmään valvontaan, joutuisaan lajitteluun ja kuorma-autoihin lastaamiseen. Kuljettimet levittäytyvät satojen metrien alueelle useassa tasossa, ja järjestelmän eri pisteissä on usein tarpeen säätää kuljetinten nopeutta tai muuttaa niiden suuntaa. ”Järjestelmään tarvittiin yli tuhat taajuusmuuttajakäyttöä, joiden teho vaihtelee 0,37 kW:sta 5,5 kW:iin”, BCS:n suunnittelupäällikkö Frank Kassai kertoo.

Käyttökokonaisuudet yhdeltä toimittajalta

NORD DRIVESYSTEMS suunnitteli ja toteutti kaikki tarvitut käytöt itse valmistamiensa vaihdemoottorien ja taajuusmuuttajien pohjalta. Työssä käytettiin etenkin kaksiportaisia NORDBLOC.1-kartiovaihdemoottoreita, jotka on kehitetty erityisesti yritysten sisälogistiikan tarpeisiin. Vaihteet ovat erittäin kompakteja ja helppoja käsitellä, mutta samalla hyvin kestäviä ja pitkäikäisiä. Laajan välityssuhdealueen (i = 3,58–70) ansiosta yksilölliset vaatimukset on mahdollista toteuttaa tarkasti ja joustavasti. BCS:lle oli tärkeää, että vaihdemoottorit voi asentaa erikokoisille akseleille akseleita muuttamatta. Sen ansiosta käyttötyyppien määrä pysyi helposti hallittavana, vaikka laitoksessa käytetään paljon erityyppisiä kuljetinmoduuleja. Myös vaihteiden tehokkuus sai suunnittelupäällikkö Kassailta kiitosta. Taajuusmuuttajatkin on suunniteltu erityisesti kuljetinsovelluksia silmällä pitäen. Integroidun elektroniikan ansiosta moottorit ovat täysiverisiä mekatronisia käyttöjä. NORDAC FLEX -taajuusmuuttajasarjan moottorien nimellisteho on 0,25–22 kW. AC-vektorikäyttöjen liittämiseksi kenttäväylään ja järjestelmänohjaukseen ovat käytettävissä kaikki markkinoilla saatavissa olevat rajapinnat, esimerkiksi teolliset Ethernet-protokollat.

Vauhtia pakettien jakeluun täysin integroiduilla käyttökokonaisuuksilla
Kuva 2: Käytöt koostuvat kapeasta kartiovaihteesta, erittäin tehokkaasta moottorista ja NORDAC FLEX -taajuusmuuttajasta.

Helppo ja nopea asennus ja käyttöönotto

”Tollille toteutettu jakelukeskushanke Melbournessa oli BCS:n kaikkien aikojen suurin tämän tyyppinen tilaus Australiassa”, Frank Kassai toteaa. ”Onkin erittäin hienoa, että asennus- ja käyttöönottoprosessi sujuivat kuin tanssi. Käyttöönotto nopeutui merkittävästi sen ansiosta, että NORD toimitti käyttövalmiit käyttökokonaisuudet, jotka olivat täysin esivalmisteltuja ja parametroituja.” Kaikki käyttöyksiköt oli numeroitu selkeästi niiden asennuskohdan mukaan, joten niiden sijoittaminen oikeaan kuljetinmoduuliin asennuksen aikana oli helppoa. Holkkiakselilliset vaihdemoottorit asennettiin suoraan koneiden akseleille. Niissä kaikissa on momenttituki, joka kiinnitettiin koneen runkoon pultilla yhdestä kohdasta. Siten asentaminen oli paljon vaivattomampaa kuin jopa kahdeksan ruuvia vaativa laippa-asennus. ”Asennus ja huolto on todella helppoa, sillä NORDin käytöissä on pistokeliittimet. Käytön vaihtaminen onnistuu siis vain muutamassa minuutissa, eikä sähköasentajan tarvitse johdottaa uutta käyttöä”, suunnittelupäällikkö Kassai kuvailee. NORD varusti jokaisen integroidun taajuusmuuttajan huoltokytkimellä, jolla käytön voi kytkeä irti verkkovirrasta helposti ja turvallisesti. Jos taajuusmuuttaja on tarpeen vaihtaa, vanhan käytön parametrit siirtyvät uuteen käyttöön vaivattomasti siirrettävän EEPROM-moduulin kautta.

Vauhtia pakettien jakeluun täysin integroiduilla käyttökokonaisuuksilla
Kuva 3: Taajuusmuuttajien huoltokytkin takaa verkkovirran turvallisen katkaisun ja näppärän vaihdettavuuden.

Integroitu kuormitusvalvonta ja jarruhallinta

NORDin käyttöjen erittäin luotettavan elektroniikan ansiosta BSC:lle toimitetut käytöt ovat täysin integroituja ja pistokeliitettäviä. Se vähensi tuntuvasti johdutustarvetta asennusvaiheessa. Hajautetuilla taajuusmuuttajilla puolestaan on hyvä mekaaninen kestävyys ja ylikuormitettavuus, ja ne sietävät sellaisia tyypillisiä häiriöitä kuin vaihtelevaa verkkojännitettä ja nopeasti muuttuvia lämpötiloja. Kattavien integroitujen turvatoimintojen ansiosta BCS säästyi myös moottorinsuoja- ja suunnanvaihtokytkinten kaltaisten komponenttien asentamiselta kytkentäkaappeihin ja johdottamiselta. Taajuusmuuttajat valvovat yli- ja alijännitteitä, ylilämpötiloja, maa- ja oikosulkuja sekä virtapiikkejä (I²t). Tämä ehkäisee käyttökatkoja, laitevaurioita ja sähköverkon häiriöitä. Toll IPECin jakelukeskuksessa niillä käytetään vaakasuuntaisia ja kaltevia kuljettimia. Muuttajia käytetään yleisesti myös nostolaiteteknologiassa, jossa ne ovat osoittaneet toimivuutensa ja moneen kertaan. Taajuusmuuttajat tukevat nelikvadranttikäyttöä eli kiihdytystä ja jarrutusta molempiin pyörimissuuntiin. Ne mahdollistavat jarrun kulumattomuuden, tarkan nopeusvalvonnan, suuren käynnistysmomentin ja turvallisen käyttömomentin.

Vauhtia pakettien jakeluun täysin integroiduilla käyttökokonaisuuksilla
Kuva 4: Hajautetut NORDAC FLEX -käytöt pyörittävät vaakasuuntaisia ja kaltevia kuljettimia, mutta ne selviävät myös vaativammista tehtävistä, kuten kaltevien kuljetinten jarruhallinnasta.

Lopuksi

Jakelukeskus ei suinkaan ole BCS:n ja NORD DRIVESYSTEMSin ensimmäinen yhteisprojekti, eikä se jää myöskään viimeiseksi. Tämänkertaisen laitoksen kaltaisten hankkeiden lisäksi yritykset ovat yhteistyössä toteuttaneet myös matkatavaran käsittelyjärjestelmiä australialaisilla lentokentillä. Pitkäaikaisen yhteistyön kulmakivi on NORDin ehdottoman luotettava asiakaspalvelu, joka on aina täyttänyt BCS:n odotukset. ”Olemme erittäin tyytyväisiä NORDin tarjoamaan tukeen. Kaikki on aina järjestynyt”, BCS:n suunnittelupäällikkö Kassai toteaa.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan