www.engineering-suomi.com
NORD Drivesystems

Vaihdemoottori risteilyllä

Merikelpoiset käytöt helpottavat laivavarustetoimittajien suunnittelutyötä

Vaihdemoottori risteilyllä
Kuva 1: Navalimpianti valmistaa laivavarusteita, kuten näitä suojakaiteilla varustettuja ikkunanpesutasoja.

NORD DRIVESYSTEMS varmistaa riittävien lisäominaisuuksien saatavuuden myös haasteellisiin ympäristöihin laajan käyttövalikoimansa avulla. Valikoimasta löytyy sopiva kokoonpano melkein kaikkiin momenttia, nopeutta ja käyttötyyppiä koskeviin vaatimuksiin. Tämä oli erityisen tärkeää italialaiselle laivavarustevalmistajalle Navalimpiantille, sillä he huomasivat, että käyttöjen mukauttaminen meriympäristöön ei vaatinut enää suuria teknisiä ponnisteluja.

Merenkulussa käytettävien komponenttien ja järjestelmien täytyy olla erityisen vankkoja ja kestäviä, koska ne altistuvat jatkuvasti kostealle, suolapitoiselle ilmalle. Lisäksi soveltuvuus erilaisiin käyttölämpötiloihin on välttämätöntä aluksissa, jotka liikkuvat useamman ilmastovyöhykkeen alueella. Kokenut italialainen laivavarustevalmistaja Navalimpianti valitsi ja hankki yleensä yksitellen kaikki tarvittavat varusteet, mukaan lukien sähkökäyttöjen komponentit. Kaikki käyttöratkaisujen kokoonpanot ja muutokset tehtiin itse, jotta ne olivat tiukkojen vaatimusten mukaisia ja voitiin varmistaa niiden täysin luotettava toiminta monien vuosien ajaksi. Tämä vaati tietenkin paljon työtä. Kaikki tämä muuttui melkein hetkessä, kun Navalimpianti sai tietää, että käyttölaitteiden toimittaja NORD DRIVESYSTEMS pystyi joustavasti toteuttamaan vaaditut ratkaisut standardilaitteisiinsa ja toimittamaan soveltuvat käyttöjärjestelmät mihin tahansa maailmassa. Navalimpianti oli enemmän kuin tyytyväinen korkealaatuiseen ja luotettavaan vaihteeseen, mutta erityisesti yhtiö arvosti saksalaisen käyttöjen valmistajan valmiutta toteuttaa erityisratkaisuja, kuten IP66-kotelosuojaus, tai valmistaa toisioakselien kiinnittimet ruostumattomasta teräksestä. Asiakas ja NORD määrittivät yhdessä myös joitakin muita sovelluskohtaisia ominaisuuksia. NORD-insinöörit pystyivät hyödyntämään vuosikymmenien kokemuksia ja neuvomaan optimaalisen käytön valinnassa ja kokoonpanossa.

Käytöt huolehtivat Skydome-katoista satoi tai paistoi

Navim Skydome -katot suunnitellaan erikseen jokaiseen laivaan. Ne ovat kokeneen matkustaja-alusten varustevalmistajan valikoiman muista erottuva tuote. Tyylikkäät liukuvat moottorilla varustetut lasikatot koostuvat monista liikkuvista segmenteistä. Kun ne ovat täysin kiinni, ne suojaavat tuulelta ja sateelta sekä mahdollistavat yläkannen ilmastoinnin. Lasikatto tuo lisäarvoa jokaiseen risteilyalukseen, koska se mahdollistaa ulkouima-altaiden ympärivuotisen käytön, mikä on tärkeä houkutin monille matkustajille. Erikoissuunnitellut NORD-käytöt avaavat ja sulkevat liukukatot varovasti ja hiljaisesti. Niissä käytetään kahta tai neljää tappivaihdemoottoria riippuen katon koosta ja painosta. Näiden käyttöjen tulee meri-ilmaston lisäksi kestää uima-altaiden ympäristön klooripitoinen ilma. Käyttöjen on taattava kattojen moitteeton toiminta useiden vuosien ajan, sillä kun katto on asennettu, sitä ei ole helppo irrottaa huoltoa tai korjauksia varten.

Vaihdemoottori risteilyllä
Kuva 2: Risteilyalusten uima-allaskansien lasiset liukukatot ovat Navalimpiantin kehittämiä.

Vaihdemoottori risteilyllä
Kuva 3: NORD DRIVESYSTEMS toimittaa vankkoja, vähän huoltoa tarvitsevia käyttöjä, jotka kestävät suolan ja kloorin uima-allaskansien katoissa

Käyttö yli laidan – ikkunanpesua merellä

NORD-käytöt huolehtivat myös ikkunanpesutasojen liikuttamisesta. ”Toimitamme parhaillaan varusteita kahteen laivaan”, Navalimpiantin pääsuunnittelija Silvano Lonzar sanoo ”toisessa on kuusi ja toisessa seitsemän moottoroitua ikkunanpesutasoa aluksen oikeaa ja vasenta kylkeä sekä perää varten.” Neljä kartio- ja kierukkavaihdemoottoria ikkunapesujärjestelmää kohden käyttävät vinssejä, jotka siirtävät tasoja vaakatasossa. Kierukkavaihdemoottorit ovat itsepidättäviä eivätkä tästä syystä tarvitse jarruja pysäyttämiseen. Pystysuoraan asennettujen moottoreiden tuulettimet on suojattu sateelta kaksinkertaisella suojuksella. Tämän suolaisessa ja klooripitoisessa ympäristössä olevan ulkosovelluksen muita suojatoimia ovat epoksihartsilla tiivistetyt liitäntäkotelot ja ruostumattomasta teräksestä valmistetut holkkiakselit. Viisi maalikerrosta kestävällä monikomponenttimaalilla varmistavat C5-luokan korroosionsuojan standardin EN 12944 mukaan.

Vaihdemoottori risteilyllä
Kuva 4: Työtasojen vinssien käytöt on varustettu merenkulkukäyttöön. Niissä on suojapinnoitteet ja ruostumattomasta teräksestä valmistetut akselit.

Tyytyväiset loppukäyttäjät

Vuosien saatossa Navalimpiantin tuotteiden NORD-järjestelmät ovat osoittaneet erinomaisuutensa monissa laitteissa. OEM-valmistaja voi asentaa käytöt suoraan ja ottaa ne käyttöön ilman ylimääräisiä teknisiä ponnisteluja. Käyttöönottoprosessista tuli myös nopeampi ja tehokkaampi NORD-ratkaisuilla, koska käyttöjärjestelmät eivät vaadi erillisiä hyväksymiskokeita tai loppukäyttäjien kouluttamista. ”NORD-tuotteiden luotettavuus parantaa omaa yleistä luotettavuuttamme asiakkaiden silmissä”, Lonzar sanoo. ”Itse asiassa sen jälkeen, kun aloitimme NORD-käyttöjen käyttämisen emme ole saaneet yhtään huoltopyyntöä eikä käytöissä ole ollut toimintahäiriöitä. Konsernimme imago hyötyy tästä suuresti. Lisäksi NORD täyttää kaikki toiveemme nopeasti ja pystyy tarjoamaan soveltuvia ratkaisuja. Aiemmin jouduimme odottamaan kauan ennen kuin saimme teknisten erittelyjemme mukaiset käytöt dokumentaatioineen. Kokemuksemme on osoittanut, että NORD pystyy yleensä kokoamaan vakiokäytön valikoimistaan melkein heti. Valinta kestää vähän aikaa, mutta toimitusajat ovat hyvin lyhyitä. Säästämme aikaa merkittävästi, koska meidän ei tarvitse enää itse rakentaa säänkestäviä koteloita käytöille. Navalimpianti tekee yhteistyötä NORD DRIVESYSTEMS -konsernin italialaisen tytäryhtiön kanssa, mutta se voi käyttää valmistajan kansainvälistä myynti- ja huoltoverkostoa. Tämä on myös tärkeää Lonzarille: ”Ennen NORDin valintaa varmistimme, että se voi toimittaa tasalaatuisia tuotteita ja materiaaleja ympäri maailmaa. Tässä suhteessa sekä myös kustannustehokkuudessa NORD läpäisi toimittajien valintaprosessin kirkkaasti.”

Tietoa Navalimpiantista

Navalimpianti Tecnimpianti -konserni on kansainvälinen varusteiden kehittäjä ja valmistaja, joka toimittaa tuotteitaan matkustaja- ja kauppalaivoihin sekä satamissa ja merellä oleviin laitoksiin. Tuotevalikoima sisältää automaatio- ja hydrauliikkajärjestelmät, rahdin ja matkustajien lastauslaitteet, taavetit pelastusveneiden laskemiseen sekä valo- ja äänijärjestelmät. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Ceranesissa Italiassa lähellä Genovaa. Yhtiö on perustettu 1971 ja sen työntekijöiden määrä on 250. Lukuisat tytäryhtiöt ja huoltoliikkeet varmistavat mahdollisimman nopeat tukipalvelut maailmanlaajuisesti.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan