www.engineering-suomi.com
NSK

Pumppujen uudet laakerit säästävät energialaitokselle vuodessa 28 970 €

Suuren Romaniassa sijaitsevan CHP (yhdistetty lämpö- ja sähkö) -voimalan vedenkierrossa käytetyt keskipakopumput vikaantuivat usein. Tästä syystä voimala pyysi NSK:ta ja NSK:n paikallista jakelijaa tutkimaan laakerit paikan päällä. Tutkimuksessa havaittiin, että vikaantumisten syynä oli pumpun laakereiden heikko voitelu. NSK suositteli käyttämään kestovoideltuja laakereita, joissa käytetään DDU-tiivisteitä ja korkeita lämpötiloja kestävää rasvaa. Vaihto on johtanut vuotuisiin 28 970 euron kustannussäästöihin ja tuonut samanaikaisesti suorituskykyyn merkittävän parannuksen.

Pumppujen uudet laakerit säästävät energialaitokselle vuodessa 28 970 €
-Image1.jpeg - Romaniassa sijaitsevan CHP-voimalan keskipakopumpuissa käytetään nyt NSK:n kestovoideltuja laakereita, jotka on varustettu DDU-tiivisteillä ja korkeita lämpötiloja kestävällä rasvalla. Valokuva: Aliaksei Shupeika | Dreamstime

Ennen NSK:n ratkaisuun siirtymistä CHP-voimala kärsi keskipakopumppujen laakereiden vikaantumisista aina kolmen kuukauden välein. NSK:n suorittama analyysi osoitti, että laakereissa käytetty öljy karkasi laakereista heikkokuntoisten tiivisteiden seurauksena. Laitoksessa on käytössä 30 pumppua ja laakereiden vaihdon, öljyn lisäyksen ja huollon kustannukset olivat merkittävät. Kun näihin kustannuksiin lisättiin käyttökatkojen synnyttämät kustannukset, oli selvää, että strategiaa oli muutettava.

CHP-voimala pyysi NSK:n paikallista jakelijaa arvioimaan, olisiko laakereiden elinikää mahdollista pidentää. Kun huomioon otettiin laitteiden ikä sekä tiivisteiden heikko kunto, öljyvuotoja ei ollut mahdollista vähentää tekemällä muutoksia laitteiden suunnitteluun. Sen sijaan kolmessa pumpussa kokeiltiin NSK:n DDU-tiivistettyjä urakuulalaakereita, jotka oli täytetty suuria lämpötiloja kestävällä rasvalla. Kuuden kuukauden käytön jälkeen ei vaurioita ollut havaittavissa, ja päätös tehtiin NSK:n ratkaisun ottamiseksi käyttöön kaikissa pumpuissa. Seuraavien 12 käyttökuukauden aikana ei ole kirjattu ensimmäistäkään vikaantumista.

NSK:n DDU-tiivistetyissä urakuulalaakereissa käytetään korkealaatuista ja erityisen puhdasta terästä, jonka tiedetään kasvattavan laakerin elinikää jopa 80 %. Kulumapinnat on viimeistelty erittäin huolellisesti ja hiottu erityisesti melun vähentämiseksi sekä voiteluöljyn tasaisen jakautumisen ja käyttöiän parantamiseksi. Patentoidut tiivisteet kestävät epäpuhtauksia kaikkein vaikeimmissakin olosuhteissa. Toinen tämän laakerityypin tarjoama etu on prässätty teräksinen laakeripidin, jonka tarkkaan mitoitettu kuulatasku ja tarkasti kontrolloidut välykset vähentävät kitkaa ja takaavat, että voiteluaine leviää tasaisesti joka paikkaan. Nämä rasvat kestävät hyvin korkeita lämpötiloja ja suuria nopeuksia, samoin vettä ja epäpuhtauksia.

Loppukädessä käyttökatkojen, huollon ja öljytäydennysten kustannusten eliminoiminen sekä alhaisemmat laakerikustannukset olivat ne tekijät, jotka johtivat CHP-voimalan laskettuihin vuotuisiin kustannussäästöihin.


Pumppujen uudet laakerit säästävät energialaitokselle vuodessa 28 970 €
-Image2.jpeg - Käyttöiässä voidaan saavuttaa jopa 80 % parannus käyttämällä NSK:n DDU-tiivisteillä varustettuja urakuulalaakereita
 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan