www.engineering-suomi.com
NSK

Laakerivikojen ehkäisy alkaa ensimmäisestä päivästä

Laakereiden asentaminen on asia, joka edellyttää oikeanlaista tietämystä ja taitoa. Huoltohenkilökunta on historiallisesti tehnyt tässä tehtävässä tiettyjä virheitä, joiden seurauksena laakereiden käyttöikä on lyhentynyt. Muihin käyttöikää lyhentäviin tekijöihin kuuluvat se, ettei laakereita pidetä puhtaana, ettei laakerikehien ja akselien välisiä suositeltuja välyksiä noudateta ja ettei asennuksessa käytetä ammattimaisia työkaluja. Globaalin laakerivalmistajan NSK:n mukaan nämä virheet voidaan kuitenkin helposti välttää.

Laakerivikojen ehkäisy alkaa ensimmäisestä päivästä

B072018-N-Image1.jpeg – Oikeaa työkalua – tässä tapauksessa induktiolämmitintä – käyttävällä asennuksella on suuri merkitys laakereiden toimintaan pitkällä aikavälillä

Jopa 20 % kaikista laakeriongelmista on seurausta virheellisestä asennuksesta. Tämän tyyppinen ongelma saattaa johtaa koko järjestelmän tai tuotantolinjan pysähtymiseen. Tässä on enemmän kuin tarpeeksi syytä olla erityisen huolellinen laakereita asennettaessa. 

Kaikki laakereiden käyttäjät, jotka ovat tästä huolissaan tai jotka haluavat yksinkertaisesti oppia lisää, saavat tukea NSK:lta. NSK esimerkiksi tarjoaa koulutusta, joka keskittyy erityisesti laakereiden oikeanlaiseen asennukseen ja purkamiseen. Koulutus voidaan lisäksi järjestää käyttäjien toimipaikalla tai yhteistyössä myyntikumppaneiden kanssa. 

NSK tarjoaa koulutustarjonnan lisäksi AIP+ (Added Value Programme) -huoltopakettiin kuuluvia työkaluja laakereiden ammattilaismaiseen asentamiseen. Näitä erityistyökaluja tarvitaan, jotta laakerikehä voitaisiin puristaa paikoilleen oikealla voimalla. Jos laakeri asennetaan paikoilleen ilman lämpöä, on tärkeää varmistaa, etteivät asennusvoimat koskaan välity laakerin vierintäelementtien välityksellä. Tämä saattaisi vaurioittaa vierintäelementtien lisäksi myös vierintäpintoja. 

Myös silloin kun asennuksessa käytetään lämpöä, hydraulisia työkaluja ja induktiolämmittimiä, laakerit saattavat vaurioitua elleivät valitut työkalut sovi kyseiseen sovellukseen tai jos niitä käytetään väärin. Tällaiset skenaariot saattavat johtaa painaumiin vierintäpinnoissa, epämuodostuneisiin tiivisteisiin, viereisten komponenttien vaurioitumiseen ja jopa laakerikehien murtumisiin. 

Toinen NSK:n tarjoama palvelu on paikan päällä suoritettava vika-analyysi, jossa tutkitaan laakereiden vikaantumisia. Tällaisten tutkimusten päätteeksi annetaan suositus käyttää eri sarjoihin kuuluvia laakereita tai optimoida ympäristöolosuhteita. 

Esimerkkinä toimii eräs merkittävä autovalmistaja, joka huomasi, että kahden ilmanpoistolaitteen laakerilämpötilat alkoivat nousta. Laakerit vikaantuivat keskimäärin kuuden kuukauden välein. Autovalmistaja kutsui NSK:n etsimään ratkaisun ongelmaan. NSK:n asiantuntijat suorittivat kattavan sovellusarvion, joka osoitti, että lämpötilan nousun syynä olivat laakereihin kohdistunut liiallinen esijännitys sekä ulkona vallitsevat korkeat kesälämpötilat. Vielä eräs todennäköinen syy oli se, että ahdas tila teki laakerin asentamisesta tuulettimen akselille vaikeaa. 

Ensiksi NSK suositteli, että laakerit vaihdettaisiin yrityksen pallomaisiin rullalaakereihin, joilla ei ole ainoastaan tyyppinsä korkein kuormitusluokka, mutta jotka myös pysyvät stabiileina jopa 200 celsiusasteen lämpötilaan saakka. Laakerit myös kompensoivat kohdistusvirheitä ja kestävät asennuksessa syntyneitä epätarkkuuksia. 

Laakereiden vaihdon lisäksi NSK ehdotti, että asiakkaan toimipaikalla järjestetään asianmukaiselle huoltohenkilökunnalle koulutus, jossa käsitellään laakereiden ammattimaista asennusta ja purkamista. 

Sen jälkeen kun uudet laakerit oli asennettu ja säädetty NSK:n insinööritiimin ohjauksessa, lämpötilan nousu väheni. Laakerivikoja ei ole raportoitu yli 12 kuukauteen ja vähentyneiden käyttökatkosten ja laakereiden asennusten/irroitusten takia vuotuiset säästöt nousevat 15 000 euroon. 

Tämä esimerkki osoittaa mikä vaikutus oikeanlaisella asennuksella on laakerin käyttöikään ja miten helppoa huoltohenkilökunnan on pidentää käyttöikää. 

Laakerivikojen ehkäisy alkaa ensimmäisestä päivästä
B072018-N-Image2.jpeg – Kahden ilmanpoistolaitteen laakereiden vaihto oikein asennettuihin pallomaisiin rullalaakereihin säästää autovalmistajalle 15 000 euroa vuodessa

Laakerivikojen ehkäisy alkaa ensimmäisestä päivästä
B072018-N-Image3.jpeg – NSK:n pallomaiset rullalaakerit pysyvät stabiileina jopa 200 celsiusasteen lämpötilaan saakka

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan