www.engineering-suomi.com
NSK

Optimoi laakerit ja vältä tuotannon katkoksia

Laakerit ovat käyttöjen komponentteja, jotka ovat suuren rasituksen alla. Ajan myötä ne altistuvat kulumiselle. Tästä syystä on erityisen tärkeää huomioida laakerit huoltosuunnitelmassa, koska tämä strategia auttaa pidentämään koneiden ja laitteiden käyttöikää.

Optimoi laakerit ja vältä tuotannon katkoksia
S012018-N-Image1.jpeg – Oikein tehty asennus oikealla työkalulla on tärkeä tekijä varmistettaessa, että laakerit toimivat virheettömästi pitkän aikaa

Jos tämä tekijä jätetään huomioimatta, sillä voi olla merkittävät seuraukset. Esimerkiksi yhden ainoan laakerin vikaantuminen saattaa usein pysäyttää kokonaiset tuotantojärjestelmät tai tuotantolinjat. NSK on AIP (Added Value Programme) -lisäarvo-ohjelmansa yhteydessä tehnyt yhteenvedon erilaisista laakereiden huollon parhaista käytännöistä.

Koska jopa 20 % kaikista laakeriongelmista aiheutuu virheellisestä asennuksesta, huoltohenkilökunnalla tulisi ensiksikin olla oikeanlainen koulutus ja toiseksi heidän tulisi käyttää oikeita työkaluja. Tästä syystä NSK tarjoaa koulutuskursseja asiakkaiden huolto-osastoille. NSK tarjoaa ylläpidon ja huollon AIP+ -paketissa korkealaatuiset ja käyttökelpoiset työkalut tyypillisiin laakeritehtäviin, joita teollisuudessa tulee vastaan. AIP+ -valikoimaan kuuluu mekaanisia ja hydraulisia asennustyökaluja samoin kuin induktiolämmittimiä.

Jos laakerit tapaavat vikaantua koneiden ollessa käytössä, se johtuu usein siitä, ettei laakerityyppiä ole valittu optimaalisesti, tai ettei niitä ole sovitettu oikealla tavalla sovellukseen ja/tai ympäristöolosuhteisiin. Tyypillisiä esimerkkejä ovat koneet, jotka vaativat säännöllistä puhdistusta, esimerkiksi elintarviketeollisuudessa käytettävät koneet. Korkeapaineisella vesisuihkulla tai höyryllä puhdistaminen huuhtelee rasvan pois ja epäpuhtaudet pääsevät laakereiden sisään. Nämä ongelmat voidaan kuitenkin ratkaista käyttämällä NSK:n Molded-Oil-laakereita, joissa rasva on pysyvästi yhdistetty kantaja-aineeseen.

NSK voi AIP-ohjelman puitteissa tutkia paikan päällä sekä laakerit että käyttöolosuhteet. Yrityksen asiantuntijat tekevät tämän jälkeen erityisen ehdotuksen siitä mitä laakereita käyttää ja esittävät suosituksensa tueksi kustannusanalyysin.

Hyvä esimerkki tästä on eräs Saksalainen autovalmistaja. Tässä tapauksessa moottorin karalaakerit vaativat usein vaihtoa 15 identtisessä tuotantokeskuksessa. NSK havaitsi, että ennenaikaisten vikaantumisten syynä olivat ulkoiset epäpuhtaudet, ja ehdotti tiivistettyjen suurtarkkuuslaakerien käyttöä. Tämän seurauksena laakeriviat vähenivät dramaattisesti: käyttöikä kasvoi 12 kuukaudesta yli 36 kuukauteen, mistä vuorostaan seurasi jo pelkästään asennuskustannuksissa hieman yli 50 000 euron vuotuiset säästöt.

Kunnonvalvonta edustaa vaihtoehtoista strategiaa, jonka lähestymistapa laakereiden käyttöiän pidentämiseksi on enemmin ennaltaehkäisevä. NSK tarjoaa AIP+ -ohjelman puitteissa myös tämän palvelun. Yrityksen huoltoteknikot käyvät ensiksi toimipaikalla mittaamassa koneen komponenteista sellaiset parametrit kuin värähtelyn, lämpötilan ja nopeuden. Tämän jälkeen teknikko tallentaa ja analysoi tiedot käyttäen erityisesti kehitettyä mittaustekniikkaa ja tehokasta ohjelmistoa standardisoidun menetelmän mukaan. Asiakkaalle tarjotaan kattava CMS-raportti, johon sisältyy kuvaus laakerin senhetkisestä tilasta. Raportissa tuodaan hyvin esille myös kaikki akselin kohdistus- ja säätövirheet, riittämätön voitelu ja käytön komponenttien ennenaikainen kuluminen. Käytännössä tämä ei toimi ainoastaan ennakoivana huoltona, vaan se myös mahdollistaa laakereiden optimoinnin niiden käyttöiän maksimoimiseksi. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että kaikki ongelmat voidaan käsitellä niin pian kuin ne havaitaan.

Toisessa esimerkissä valssattujen metallituotteiden valmistaja havaitsi tuotantovaihteluja levyjen valmistuksessa. Vaadittavat huoltotyöt aiheuttivat tuotantoajan lyhennyksiä ja kustannuksien kasvua. NSK havaitsi syyllisen pääuunin puhaltimen käytössä ja otti käyttöön useammin suoritettavat säännölliset CSM-tarkistukset. Ennakoiva huolto mahdollisti aikaoptimoidun vaihtoaikataulun muodostamisen laakereille. Tämän ansiosta asiakas säästää noin 70 000 euroa vuodessa.

Yhteenvetona, huoltoinsinööreillä on käytettävissään lukuisia mahdollisuuksia kasvattaa laakereiden käyttöikää. NSK:n asiantuntijat tukevat sekä konevalmistajia että käyttäjiä erilaisilla palveluilla ja luotettavilla teknisillä ratkaisuilla.

Optimoi laakerit ja vältä tuotannon katkoksia
S012018-N-Image2.jpeg – Molded-Oil-laakerit ratkaisevat ongelmat vaikeissa käyttöolosuhteissa


Optimoi laakerit ja vältä tuotannon katkoksia
S012018-N-Image3.jpeg – Autovalmistaja säästi huoltokustannuksissa yli 50 000 euroa käyttämällä tiivistettyjä suurtarkkuuslaakereita

Optimoi laakerit ja vältä tuotannon katkoksia
S012018-N-Image4.jpeg – NSK:n kunnonvalvonta tarjoaa "terveystarkastuksen" laakereille

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan