www.engineering-suomi.com
NKE

NKE AUSTRIA edistää uusiutuvan energian käyttöä toimittamalla laakerit merivirtaturbiineihin

Pohjois-Irlannin Strangford Loughissa sijaitseva SeaGen on maailman ensimmäinen kaupallinen merivirtaturbiini, jossa käytetään NKE AUSTRIAN laakereita.

NKE AUSTRIA edistää uusiutuvan energian käyttöä toimittamalla laakerit merivirtaturbiineihin
Kuvateksti: Taiteilijan näkemys SeaGen-yksiköistä meressä.

Vuorovesiturbiinit ovat uusin kehitysaskel uusiutuvan energian alalla. Mereen asennettujen turbiinien käyttövoimana on vuoroveden virtaus. NKE Austria -laakerinvalmistaja toimittaa laakerit näiden ”vedenalaisten tuulimyllyjen” vaihteistoihin.

Teholtaan 1,2 MW:n SeaGen-vuorovesiturbiinin kehittäjänä on toiminut vuorovesiturbiiniteknologian johtava suunnitteluyritys Marine Current Turbines Ltd. (MCT), joka toimii Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Bristolissa. Turbiini toimii paljolti ”vedenalaisen tuulimyllyn” tavoin, mutta ilman sijaan sitä pyörittää vuoroveden virtaus. Toisin kuin tuulienergia, joka riippuu säiden satunnaisista vaihteluista, vuorovedet ovat ennustettavissa. Koska vesi on lisäksi ilmaa tiheämpää, vedenalaisten turbiinien ei tarvitse olla yhtä suuria kuin tuuliturbiinien. SeaGen on asennettu Pohjois-Irlannin Strangford Loughiin, ja se on maailman ensimmäinen kaupallisesti hyödynnettävä vuorovesiturbiini.

SeaGen-turbiinin vaihteiston on suunnitellut Yhdistyneen kuningaskunnan johtava uusiutuvien energialähteiden vaihteistoja suunnitteleva yritys, Orbital2 Ltd., ja vaihteisto on valmistettu Tšekin tasavallassa. Valmistajana on Wikov MGI. Vaihteiston kehittäjät ja valmistajat ovat valinneet laakeritoimittajakseen NKE AUSTRIAN. Heidän valintansa ratkaisi NKE:n erinomainen tekninen tuki ja tuotannon lyhyet toimitusajat. ”NKE on ollut osaava ja tehokas laakeritekniikan kumppani. Pääroottorin akselin suurten laakereiden saatavuus oli ratkaiseva tekijä tässä hankkeessa”, Orbital2:n toimitusjohtaja tri Frank Cunliffe tiivistää.

NKE toimittaa vaihteistoihin yhdeksää erilaista laakerityyppiä, esimerkkeinä urakuulalaakerit, kartiorullalaakerit, lieriörullalaakerit ja nelipistekuulalaakerit, ulkohalkaisijoiltaan 300–1 090 mm.

Vuorovesiturbiinien laakerien ohella NKE toimittaa laakereita muillekin uusiutuvan energian aloille, erityisesti tuulivoimaloihin. NKE on saanut miljoonien eurojen sopimukset maineikkailta tuuliturbiini- ja vaihteistovalmistajilta ja edistää siten aktiivisesti päästöjen vähentämiseen tähtäävän teknologian kehittämistä.

Tidal 2.jpg: Yksi SeaGen-vaihteistoissa käytettävistä NKE-laakerityypeistä on kartiorullalaakeri.
Tidal 3.jpg: SeaGenin vaihteistossa on NKE-laakereita kaikkiaan yhdeksää eri tyyppiä."
Tidal 4.jpg: SeaGen-merivirtaturbiinia kootaan.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 15 000 seuraajaan