www.engineering-suomi.com
NKE

NKE:n suurlaakeri takaa tasaisen valssausprosessin teräsputkien valmistuksessa

NKE AUSTRIA on tuonut markkinoille erikoisrullalaakerin, jonka ulkohalkaisija on 3,3 m ja joka on tarkoitettu kolmivalssiseen planetaariseen valssaimeen.

NKE:n suurlaakeri takaa tasaisen valssausprosessin teräsputkien valmistuksessa
Saksalainen ESW Röhrenwerke valmistaa saumattomia teräsputkia, joita käytetään kaikkialla maailmassa koneistojen rakenneputkina, teräsrakenteissa, autoteollisuudessa, kattilaputkina ja putkijohtoina sekä syöttöjohtoina polttonesteille, kaasuille ja öljylle. Kolmivalssiseen planetaariseen valssaimeen perustuvassa prosessissa valmistetaan vuosittain 70 000 tonnia teräsputkia. Maailman ainoassa planetaarisessa valssaimessa käytettävä voimakkaasti pelkistävä teknologia on tehnyt ESW:stä yhden maailman johtavista saumattomien kuumavalssattujen teräsputkien valmistajista erityisesti jaloterästen osalta. Teräsputkia on saatavana ulkohalkaisijoilla 70–244,5 mm ja paksuuksina 7,1–60 mm. Sovelluksen ja asiakkaan vaatimusten mukaan prosessissa käytetään sopivia teräslajeja puhtaasta hiiliteräksestä aina runsasseosteisiin teräksiin.

Putkien valmistamiseksi jopa 2 m pitkät teräsaihiot kuumennetaan kiertoarinauunissa valssauslämpötilaan. Poikittainvalssaimessa tapahtuvan ensimmäisen kuumavalssausvaiheen jälkeen onteloharkot siirretään kolmivalssiseen planeetariseen valssaimeen toista valmistusvaihetta varten. Kolme valssia muokkaavat onteloharkon putkeksi sisustangon avulla. Samalla kun kukin valssi pyörii oman akselinsa ympäri, kaikki kolme valssia pyörivät valssattavan teräksen ympäri kuin planeetat. Kolmannessa vaiheessa teräs valssataan lopullisiksi putkiksi. Seuraavat valmistusvaiheet ovat hidas jäähdytys, jako jäähdytysarinan pituuksiin ja putkien kalibrointi niiden suoruuden varmistamiseksi.

Keskeinen komponentti kolmen valssin planeetarisessa valssaimessa on suurlaakeri, joka tukee valssauspään asennelmaa edestä. Koska ESW Röhrenwerkellä on ainoastaan yksi valssaamo, laakerin vikaantuminen olisi harvinaisen suuri riski. Siksi laakeri on vaihdettava säännöllisesti. Kun laakeri viimeksi vaihdettiin, ESW Röhrenwerke valitsi NKE:n erikoislaakerin. Erikoisrullalaakerissa on täysteräskehä. Laakerin ulkoläpimitta on 3,3 m ja paino 2,2 tonnia. Suurlaakerin tukivoima on 76,3 tonnia, ja laakeri pyörii 125 kierroksen nopeudella. Tuettu pyörivä massa on noin 200 tonnia. Öljyvoitelu on erittäin hidas, 10 l/min. Erikoislaakerin käyttöikä on 6–8 vuotta.

ESW Röhrenwerkellä on jo vanhastaan erittäin hyvät kokemukset NKE:n tuotteiden laadukkuudesta. Kriittinen tekijä, joka sai tehtaan valitsemaan NKE:n, oli suurlaakerin nopea saatavuus. – NKE on pätevä ja luotettava kumppani laakeriteknologian alalla. Lyhyt suurlaakereiden toimitusaika kaltevaa planetaarista valssaintamme varten oli ratkaiseva tekijä tätä projektia koskevassa päätöksessämme, toteaa ESW:n kunnossapito- ja suunnitteluosaston esimies Lothar Schmitz.

Valssausteollisuuden suurlaakereiden ohella NKE kehittää myös muita mukautettuja erikoislaakereita vaativiin sovelluksiin. Esimerkkeinä ovat vuorovesivoimaloiden, tuuliturbiinien ja kaivoskoneiden laakerit.

Kuvateksti 1:
NKE:n erikoisrullalaakeria käytetään tukilaakerina planetaarisessa poikittainvalssaimessa.
Kuvateksti 2: ESW:n saumattomat teräsputket tarjoavat monenlaisia sovellusmahdollisuuksia, esimerkiksi kaasu- ja öljyputkijohtoina, teräsrakenteina, koneenvalmistuksessa ja autoalalla.
Kuvateksti 3: Planetaarisesti kaltevan valssaimen valssauspäiden asennelma on esitetty tässä ilman juoksurataa ja tukilaakerin koteloa.
Kuvateksti 4: Tukilaakeri ja laakerin vasen rengas (vasemmalla), laakeripesä ja valssit, kehä ja ulompi rengas (oikealla).
Kuvateksti 5: Erikoisrullalaakerin asennelma, ulkohalkaisija 3,3 m, NKE, Itävalta.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan