www.engineering-suomi.com
EPLAN

EPLAN nopeuttaa kelaus- ja käämityslaiteprojektien toteutusta 30 %:lla

Fort Waynessa Indianassa sijaitseva Advanced Machine & Tool (AMT) näki EPLAN-ratkaisuissa huomattavia mahdollisuuksia tuottavuuden parantamiseen ja vaihtoi AutoCAD Electrical -järjestelmästä EPLAN-järjestelmään. Aikaa vievät tuotekehityksen vaiheet, kuten laitteiden merkintä, johtojen numerointi ja konesuunnittelun vakiointi, mukaan lukien arkistointi ja toistuvan sisällön hyödyntäminen, ovat yksinkertaistuneet ja nopeutuneet.

EPLAN nopeuttaa kelaus- ja käämityslaiteprojektien toteutusta 30 %:lla
Monien erikoiskoneprojektien
suunnittelu on nopeutunut

Prosessi, joka johti EPLANin käyttöönottoon Indianan Fort Waynessa sijaitsevassa Advanced Machine & Tool Corporationissa eli AMT:ssä kolme vuotta sitten, lähti liikkeelle tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Useimmat yritykset siirtyvät EPLANiin vasta jouduttuaan tunnustamaan, ettei niiden käytössä oleva CAD-ohjelmisto riitä nykyisiin tai tuleviin haasteisiin. AMT:n insinöörit käyttivät AutoCAD Electrical -järjestelmää eivätkä olleet huomanneet siinä puutteita, ennen kuin eräs suuri autoalalla toimiva asiakas asetti sopimuksensa ehdoksi, että koneista piti saada sähköiset EPLAN-piirustukset dokumentaatiotuotannon nopeuttamiseksi ja tarkkuuden parantamiseksi. Tämä sai AMT:n tutkimaan, olisiko EPLAN kätevämpi vaihtoehto. Vakuututtuaan asiasta AMT pani alulle asteittaisen prosessin, jossa kaikki sähkö- ja fluiditekniset toimeksiannot siirrettiin EPLAN Platform -alustalle. Suunnittelijat ovat nyt tyytyväisiä vaihtoon. – Ajattelin, että vanha CAD-järjestelmämme oli riittävä, mutten missään nimessä vaihtaisi siihen enää takaisin, toteaa sähköinsinööri Mark Lohrman.

Moottoreiden valmistukseen käytettävien koneiden rakentaja
AMT on erikoistunut rakentamaan kelaus- ja käämityslaitteita sekä muita koneita, joita käytetään valmistettaessa sähkömoottoreita, generaattoreita, latureita ja muita varusteita auto- ja muulle teollisuudelle, valtaosin alkuperäisosien valmistajille. Tilauksen suunnitteluvaiheen pituus vaihtelee suuresti: se voi kestää vain kolme päivää mutta voi monimutkaisimmissa projekteissa viedä jopa 60 viikkoa. Tyypillisessä tilauksessa asiakas tarvitsee yhden koneen, joka valmistaa esimerkiksi uuden moottorin tai nopeuttaa tai yksinkertaistaa nykytuotantoa. – Projektissa voi olla kyse yksinkertaisesti nykyisen kaltaisen koneen lisäämisestä linjaan, tai asiakas voi näyttää meille tuotteen ja kysyä, miten sellainen valmistetaan, Lohrman kertoo.

Kaikki projektit hoidetaan nyt EPLANilla
Tämän yhden autoalan asiakkaan ohella AMT ryhtyi käyttämään EPLAN-alustaa varovaisesti. Projekteja verrattiin keskenään, jotta pystyttiin varmistamaan tuottavuuden kasvu, ja vähitellen yhä suurempi osa projekteista vietiin läpi EPLANissa. – Nyt olemme tilanteessa, että käytämme EPLANia riippumatta siitä, missä muodossa dokumentaatiota meiltä lähtee, Lohrman tiivistää. EPLANiin siirtyminen antaa meille mahdollisuuden tuottaa tarkkoja ja moitteettomasti jäsenneltyjä dokumentteja aikaisempaa nopeammin.

Aikaa vievät vaiheet automatisoitu
Toimeksiannossa, jonka toteuttaminen vie AutoCAD-ympäristössä kaksi viikkoa, saavutetaan EPLANin avulla suurimmat – noin 23–28 työntunnin – ajansäästöt neljällä eri alueella:

– Laitteiden merkintä ja johtojen numerointi tehtiin ennen käsin. Nyt ne on automatisoitu. Myös varsinaiset laitemerkinnät, johtonumerot ja liittimien merkinnät luodaan automaattisesti. AMT:n suunnittelijat hyödyntävät EPLANin sisäistä toimintoa, jolla tulostimien asetukset määritetään lähettämällä niihin kaiken datan sisältävä Excel-laskentataulukko. Ajansäästö on 4–5 tuntia.

– Virheettömät liitinkaaviot ja osaluettelot syntyvät automaattisesti. Ajansäästö on 5 tuntia.

– Vakiomuotoiset piirit ja johdotukset arkistoidaan ja niitä käytetään uusissa projekteissa. Ajansäästö on 8–12 tuntia.

– Fluidikaaviot on integroitu kokonaisprojektiin, näin vältetään laitteiden nimeämisvirheet ja puuttuvat komponentit. Ajansäästö on 6 tuntia.

Suuremmissa projekteissa ajansäästö on suhteessa suurempi.

Makroarkistot laajenevat jatkuvasti
– Automaattinen numerointi on meille suuri etu, Lohrman toteaa. – Voin valita osaluettelosta minkä tahansa osan. Jos siihen liittyy makro, se siirtyy samalla. Siinä kaikki. Vakiosisällön arkistoinnin ja hyödyntämisen edut kasvavat sitä mukaa kuin EPLAN-makroina tallennettujen osien määrä lisääntyy: nyt ne kattavat yli 300 prosessia ja yli 500 komponenttia. – Piirrokset tallentuvat arkistoon ja löytyvät helposti. Saan kokonaisen piirustussarjan esiin muutamassa minuutissa, paperiarkistoihin ei tarvitse enää sukeltaa. Vaikka ehdottomasti suurin osa koneistamme on asiakaskohtaisesti räätälöityjä, osa niistä toistuu pienin muutoksin. EPLANin ansiosta pystymme hakemaan piirustukset, tekemään pienet mukautukset nopeasti ja helposti ja tuottamaan lopullisen koneen piirustukset. AMT:n suunnittelijat käyttävät osien teknisiä ominaisuuksia etsiessään muitakin lähteitä, kuten EPLAN Data Portal -sivustoa. Sieltä ladataan komponenttien teknisiä tietosarjoja, esimerkkeinä Allen Bradley, WAGO, ja muita tietoja. – Data Portal on helppokäyttöinen, Lohrman kertoo. Aikaa säästyy huomattavasti, kun dokumentaatiota ei tarvitse selata sivu sivulta esimerkiksi mittoja haettaessa. Jos tarvitsen uuden osan, etsin aina ensin Data Portalista.

Suunnittelu integroituu muuhun toimintaan
EPLANin tuki helpotti AMT:n saumatonta siirtymistä uuteen ympäristöön. – Kun kysymme jotain, saamme vastauksen nopeasti – yleensä samana päivänä. EPLANin tuen asiantuntija voi muodostaa online-yhteyden ja nähdä näyttöni ja ongelman. Se helpottaa ongelmatilanteiden ratkaisua. AMT:n tulevaisuus sisältää EPLANin ansiosta todennäköisesti entistä paremman sähkö- ja fluiditeknisen suunnittelun integroinnin liiketoimintaan, kun yhä useammat insinöörit koulutetaan käyttämään EPLAN Fluid -ohjelmistoa. Näin kaksi erikoisalaa etenevät rinta rinnan, jolloin projektit nopeutuvat ja tulokset ovat optimaaliset. Tuleviin kehitysvaiheisiin saattaa kuulua myös uusi EEC One -ohjelmisto (EPLAN Engineering Center One), jonka avulla konesuunnittelu tapahtuu mekatronisesti eli toiminnallisina yksiköinä.

EPLAN nopeuttaa kelaus- ja käämityslaiteprojektien toteutusta 30 %:lla
Data Portal on helppokäyttöinen.
Tiedot yli 250 000 komponentista yli
46 valmistajalta yhdellä hiiren napsautuksella.
 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan