www.engineering-suomi.com
NSK

Tarkkuusminiatyyrilaakerit hammaslääkärin poriin

Hammaslääkärin ilmaturbiiniporissa käytettävien miniatyyristen kuulalaakereiden on täytettävä hyvin korkeat vaatimukset. Pyörimisnopeudet saattavat olla jopa 500 000 kierrosta minuutissa ja näiden laakerien on toimittava erittäin hiljaa sekä täytettävä korkeat hygieeniset vaatimukset. NSK tarjoaa erityisesti tällaiseen käyttöön tarkoitettuja, ruostumattomasta teräksestä valmistettuja, tarkkuusminiatyyrilaakereita.

Kaksi laitteen päässä sijaitsevaa turbiinipyörän pneumaattisesti pyörittämää laakeria takaavat poralle tasaisen liikkeen hammaslääketieteellisten toimenpiteiden aikana. Miniatyyristen laakereiden, joiden ulkohalkaisija on vain 6,35-7 mm, on pyörittävä jopa 500 000 rpm:n nopeudella ja niiden on pysähdyttävä erittäin nopeasti. Lisäksi laakerit eivät saa synnyttää mikrotärinää ja niiden on kestettävä toistuvaa puhdistusta ja sterilisointia tavallisesti kuumalla kostealla ilmalla autoklaaviympäristössä.

NSK on kehittänyt ja valmistanut tarkkuusminiatyyrilaakereita hammaslääkärin ilmaturbiiniporia varten jo vuosien ajan. Nämä laakerit oli alun perin tarkoitettu ainoastaan hammaslääketieteellisten laitteiden valmistajille Aasiassa, mutta nyt niitä on saatavana myös Euroopassa.

Eräs laakereissa käytettävä materiaali on ES1, NSK:n kehittämä erityinen ruostumaton teräs, joka tarjoaa erityisen korkean puhtaustason ja korroosionkestävyyden tavallisesti valittuun AISI 440C -teräkseen (vastaava kuin ISO 1.4125) verrattuna. Ruostumattoman ES1-teräksen korkea puhtaustaso parantaa laakerin käyttöikää, koska kaikki ainesosien tai rakenteen epäsäännöllisyydet voivat aiheuttaa stressisäröjä ja hilseilyä laakerin vierintäpinnassa. ES1-teräksen käyttö parantaa myös korroosiokestävyyttä.

Hammaslääkärin poriin tarkoitettujen NSK:n miniatyyrilaakereiden vierintäelementit on valmistettu suorituskyvyltään korkeasta keramiikasta, kun taas laakeripitimen materiaalina toimii joko PEEK (suorituskyvyltään korkea muovi) tai Torlon® PAI (termoplastinen polyamidi-imidi).

Kaikki näissä tarkoissa miniatyyrilaakereissa käytettävät komponentit takaavat mitä korkeimman tarkkuuden. Tämä koskee samalla tavalla laakerikuulan halkaisijan toistettavuutta kuin kulumispinnan laatua (karkeus) sekä kulumispinnan ja laakeripitimen pyöreyttä.

NSK tarjoaa hammaslääketieteellisiin laitteisiin tarkoitetut laakerit myös korkeimmassa tarkkuusluokassa ABEC9 (P2) samalla kun reiän halkaisijan järjestetyt toleranssiluokat ovat 0,0025 - 0,00125 mm sekä 0,00125 - 0 mm. Lopputulos: NSK:n laakerit synnyttävät huomattavasti vähemmän mikrotärinää ja emittoivat vähemmän ääntä kuin muiden valmistajien vastaavat laakerit. Nämä ominaisuudet ovat seurausta sellaisista tekijöistä kuten huomattavat investoinnit tuotantoteknologiaan ja sen tutkimiseen samoin kuin dedikoitujen testaus- ja mittausprosessien kehittäminen erikokoisille ja erityyppisille laakereille.

NSK:n tarkkojen miniatyyrilaakereiden valikoima hammaslääkärin ilmaturbiiniporia varten sisältää neljä urakuulalaakeri- ja viistokuulalaakerisarjaa ja siihen kuuluu yli 40 erityyppistä ja erikokoista laakeria. Laakereiden tyypillinen ulkohalkaisija on 6,35-7 mm ja reiän tyypillinen halkaisija 3 mm leveyksille 2,3-2,8 mm. Voiteluaineena toimii CF1, mikä on viskositeetiltaan alhainen korkean suorituskyvyn öljy.

Hammaslääkärin ilmaturbiiniporissa käytetään kahta erittäin tarkkaa miniatyyrilaakeria, joiden nopeus on jopa 500 000 rpm


Tarkkuusminiatyyrilaakerit hammaslääkärin poriin

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 15 000 seuraajaan