www.engineering-suomi.com
NSK

NSK:n Super TF- pallomaiset rullalaakerit tarjoavat pitkän käyttöiän likaisissa käyttöympäristöissä

Tuotantokriittisten koneiden ja laitteiden ennakoimattomat laakeriviat voivat tulla erittäin kalliiksi. Tähän vaikuttavat varaosa- ja työvoimakustannukset sekä käyttökatkot, jotka kaikki heikentävät kannattavuutta. Tämä ongelma pahenee likaisissa käyttöympäristöissä, esimerkkinä teräksen valmistus. Tästä syystä yhä useammat terästehtaat ovat alkaneet hyödyntämään NSK:n pitkäikäisten Super TF- pallomaisten rullalaakereiden tarjoamia etuja. Nämä laakerit on valmistettu NSK:n omasta erityisesti tähän kehitetystä materiaalista ja ne pidentävät käyttöikää ja käyttösuhdetta merkittävästi.

NSK:n Super-Tough (Super-TF) -laakeriteräs on yrityksen oma materiaali, joka soveltuu erinomaisesti sovelluksiin, joissa kuormitus on erittäin korkea. Se pystyy todistetusti vähentämään likaantuneesta voiteluaineesta aiheutuvaa pintalähtöistä hilseilyä.

Laakerit joutuvat terästeollisuudessa usein toimimaan olosuhteissa, joissa voiteluaineeseen voi päästä metallihiukkasia tai epäpuhtauksia. Nämä epäpuhtaudet synnyttävät laakereiden vierintäpintoihin painaumia, joiden ympärille keskittyvä jännitys johtaa lopulta halkeiluun ja pinnan hilseilyyn.

NSK:n tutkimus osoitti, että korkea austeniittipitoisuus on erittäin tehokas tapa vähentää jännityskeskittymiä pintapainaumien ympärillä ja pidentää laakerien käyttöikää. Yleisesti ottaen TF-tekniikka on ainutlaatuinen lämpökäsittelyprosessi, jolla optimoidaan laakerimateriaalien austeniittitaso. Austeniitilla itsessään on kuitenkin pehmeä mikrorakenne, joten kasvattaakseen materiaalin kovuutta suuremmalla austeniittipitoisuudella NSK kehitti tekniikan, jolla karbidi- ja karbonitriittihiukkasten halkaisijaa voidaan pienentää tavallisissa karburoiduissa laakereissa esiintyviin hiukkasiin verrattuna.

Tuloksena syntynyt Super-TF-laakeriteräs tarjoaa erityisen kemiallisen koostumuksensa ja erityisen lämpökäsittelyprosessinsa ansiosta erittäin vaikuttavan käyttöiän. Vuonna 2017 testauslaitos DNV GL todisti, että rullalaakereiden dynaamista peruskuormitusta on mahdollista parantaa 23 prosenttia käyttämällä Super-TF-materiaalia. Tämä lisäys merkitsee käytännössä väsymiskeston kaksinkertaistumista verrattuna tavallisesta teräksestä valmistettuihin laakereihin.

Yksi väitetyt hyödyt todeksi todennut asiakas on eräs teräsvalmistaja, jonka kylmävalssaamossa esiintyi laakerivikoja (pallomaiset 24040-rullalaakerit) 3-4 kuukauden välein. NSK:n insinöörit analysoivat rikkoutuneet laakerit ja rasvanäytteet AIP-lisäarvo-ohjelman osana ja havaitsivat, että valssaamon erittäin likaiset käyttöolosuhteet aiheuttivat odottamattomia laakerivikoja, kalliita suunnittelemattomia seisokkeja ja alhaisia tuotantosuhteita.

NSK:n asiantuntijaryhmä suositteli Super TF- pallomaisten rullalaakereiden käyttöä, mikä minimoi voiteluaineen sisältämien epäpuhtauksien vaikutusta. Neljän kuukauden koekäytön jälkeen terästehdas palautti laakerit NSK:n laboratorioon tarkastettavaksi. Röntgenväsymisanalyysi osoitti, että Super-TF-laakereiden erinomaisen kulutuskestävyyden ansiosta laakereilla oli jäljellä käyttöikää 29-50 kuukautta.

Terästehdas on viime vuosina vaihtanut valssaamon laakerit vain kerran vuodessa määräaikaishuollon yhteydessä, mikä on johtanut huomattaviin säästöihin vaihtolaakerien, seisonta-aikojen ja huoltokustannusten osalta.

1) NSK:n pallomaiset Super-TF-rullalaakerit tarjoavat pitkän käyttöiän käyttöolosuhteissa, joissa voiteluaine likaantuu helposti. Valokuva: sspopov/Shutterstock


NSK:n Super TF- pallomaiset rullalaakerit tarjoavat pitkän käyttöiän likaisissa käyttöympäristöissä

 2) Super-TF-laakeriteräksellä on erityinen kemiallinen koostumus, joka syntyy yrityksen omassa lämpökäsittelyprosessissa. Valokuva: NSK
 

NSK:n Super TF- pallomaiset rullalaakerit tarjoavat pitkän käyttöiän likaisissa käyttöympäristöissä

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan