www.engineering-suomi.com
NSK

NSK Life-Lube® -laakerit parantavat vihannesten pesutoimintojen luotettavuutta

Elintarviketeollisuus asettaa laakereille paljon vaatimuksia, joista tärkeimpiä ovat pitkä käyttöikä, korkea nopeus, hygieeninen toiminta ja robusti tiivistysteknologia. Ilman näitä ominaisuuksia elintarviketehtaiden kunnossapitokustannukset kasvavat ja suunnittelemattomat tuotantokatkokset lisääntyvät. Nämä molemmat heikentävät kannattavuutta. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi yhä useammat vihannesten jalostuslaitokset pitävät NSK:n Life-Lube®-sarjaa optimaalisena laakerivalintana sellaisiin vaativiin sovelluksiin kuten pesujärjestelmät.

Life-Lube®-laakeriyksiköt koostuvat kahdesta pääkomponentista, joista ensimmäinen on lämpömuovipolyesteristä (PBT) valmistettu laakeripesä, joka kestää korroosiota ja eliminoi maalatuista tai pinnoitetuista pinnoista aiheutuvan kontaminaatioriskin. Laakeripesässä käytetään myös nitriilikumitiivisteitä, jotka estävät epäpuhtauksien ja veden sekä puhdistuskemikaalien pääsyn laakerin sisälle toistuvien pesukertojen aikana. Tavallisiin laakereihin verrattuna Life-Lube®-laakereiden käyttäjät voivat vähentää huoltoon ja seisonta-aikoihin liittyviä vuotuisia kustannuksia tai jopa poistaa ne kokonaan.

Life-Lube®-sarjan ruostumattomasta teräksestä valmistetussa laakeri-insertissä on NSK:n patentoima Molded-Oil-kaviteetti, joka sisältää voiteluöljyä ja polyolefiinihartsia laakerin koko eliniäksi. Tämän ansiosta uudelleenvoitelua ei tarvita, mikä vähentää huoltokustannuksia.

Life-Lube®-laakeriyksiköiden eduista nauttivien elintarviketehtaiden määrä kasvaa. Eräs näistä on premium-luokan vihannesten jalostusyritys. Laitoksella oli aiemmin ollut usein laakerivikoja korkean volyymin porkkananpesulinjalla. Nämä aiheuttivat merkittäviä seisokkeja ja tuotannon vähenemistä. Yritys joutui monesti vaihtamaan laakerit kuuden viikon välein.

NSK suoritti laakereille vikaantumisanalyysin sekä sovellusarvion osana sen AIP (Added Value Programme) -lisäarvo-ohjelmaa. NSK kartoitti erityisesti porkkanoiden pesuprosessit ja tunnisti laakereiden kannalta ongelmalliset alueet. Analyysi osoitti, että kovien hiukkasten ja pesunesteiden pääsy laakereiden sisään lyhensi laakerin käyttöikää merkittävästi. Itse asiassa normaalien laakereiden voiteluaine huuhtoutui pois, mikä johti ennenaikaiseen vaurioitumiseen.

NSK:n asiantuntijaryhmä suositteli Life-Lube®-laakeriyksiköitä Molded-Oil laakeri-inserteillä. Kun laitos kokeili näitä, laakerien käyttöikä parani huomattavasti. Kun laakereita on käytetty vuosi, yhtäkään vikaa ei ole ilmennyt. Vihannesten jalostusyritys nauttii nyt merkittävistä vuotuisista kustannussäästöistä, koska seisonta- ja huoltoaika on vähentynyt ja tuottavuus kasvanut.

NSK Life-Lube® -laakeriyksiköt ovat ihanteellisia kaikkiin sellaisiin toimintoihin, joissa ne välttämättä altistuvat prosessinesteille. Yksikköjä on saatavana 20-40 mm halkaisijalla. Joustavuutta lisää myös se, että laakeripesiä on saatavana lukuisia eri tyyppejä, esimerkkeinä kaksi- ja nelipulttiset laippamallit, pukkiyksiköt sekä kiristysyksiköt.

1) Kun NSK:n Life-Lube®-laakeriyksiköitä testattiin 12 kuukauden ajan porkkananpesusovelluksessa, yksikään laakeri ei vikaantunut.
 

NSK Life-Lube® -laakerit parantavat vihannesten pesutoimintojen luotettavuutta
 
2) Halkileikkaus NSK:n Life-Lube®-laakeriyksiköstä, jossa näkyy ruostumattomasta teräksestä valmistettu sisäkappale ja Molded-Oil-voitelu.


NSK Life-Lube® -laakerit parantavat vihannesten pesutoimintojen luotettavuutta

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 15 000 seuraajaan