www.engineering-suomi.com
NSK

NSK kehittää itsevoitelevia urakuulalaakereita kryogeenisten sovellusten uppopumppuihin

NSK on kehittänyt ulkoisesta voitelusta riippumattomat vierintälaakerit käytettäväksi kryogeenisten kaasujen, kuten vedyn ja LPG-kaasun, uppopumpuissa. Johtavien valmistajien uppopumpuissa käytetään yhä useammin näitä ruostumattomasta teräksestä valmistettuja laakereita, joiden itsevoiteleva laakeripidin on valmistettu fluorimuovista.

Yhä useammassa projektissa promotoidaan nykyään vedyn käyttöä energialähteenä maailmanlaajuisesti. Näissä projekteissa käytetään usein erityisiä uppopumppuja, jotka pumppaavat kaasumaisia ja nestemäisiä aineita luotettavasti jopa noin -200 °C:n lämpötilassa jatkuvatoimisesti tai jaksottaisesti.

Tällaisissa pumpuissa pumppuakselin kaksoislaakeri on kriittinen rakenne-elementti. Korroosionkestävyys on olennaisen tärkeää, eikä voiteluaineena voi käyttää muuta kuin laakerin ympärillä pyörivää kaasua tai nestettä. Tämä tribologia on kuitenkin haastava, koska se asettaa materiaaliparille korkeat vaatimukset. Lisäksi laakereiden käyttöiän on oltava pitkä myös alhaisissa lämpötiloissa.

NSK on näistä syistä kehittänyt urakuulalaakerisarjan nimenomaan näihin poikkeuksellisiin käyttöolosuhteisiin. Näiden useat keskeiset rakenneominaisuudet erottavat ne tavanomaisista pumppulaakereista. Esimerkiksi sisä- ja ulkorenkaat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, joka on mukautettu vierintälaakereiden erityisvaatimuksiin.

Laakerin koko sisätilavuuden täyttävä tukeva laakeripidin ohjaa (ruostumattomasta teräksestä valmistettuja) vierintäelementtejä. Laakeripitimen materiaali, itsevoiteleva fluorimuovi, takaa laakerille vähäisen kitkan ilman ulkoista voitelua. Lisäksi suorituskykyisen fluorimuovin kulutuskestävyys on erittäin korkea ja sillä on hyvät matalalämpötilaominaisuudet sekä jopa 3600 rpm:n kierrosnopeus. Laakeripidin on kaksiosainen ja molemmat puoliskot on yhdistetty ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla niiteillä. Nämä urakuulalaakerit ovat saavuttaneet sekä laboratoriokokeissa että käytännössä huomattavasti pidemmän käyttöiän kuin muut tällaisissa sovelluksissa käytettävät laakerit, esimerkiksi mallit, joiden laakeripidin on valmistettu kovasta fenolihartsista.

NSK:n laakereita on saatavana useita eri kokoja (akselin halkaisija 30–100 mm), ja ne soveltuvat erinomaisesti käytettäväksi sekä suuremmissa vedyn pumppauslaitoksissa että hajautetuissa sovelluksissa, kuten vedyn täyttöasemilla.

Laakerit soveltuvat luonnollisesti myös muita kryogeenisiä kaasuja, kuten typpeä, käsitteleviin pumppuihin.
 
NSK on kehittänyt kryogeenisiä kaasuja ja nesteitä käsitteleviin uppopumppuihin erityiset akselilaakerit, joissa käytetään itsevoitelevasta fluorimuovista valmistettua laakeripidintä


NSK kehittää itsevoitelevia urakuulalaakereita kryogeenisten sovellusten uppopumppuihin

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan