www.engineering-suomi.com
NSK

NSK-laakerit säästävät teräslankatehtaalla yli 1,2 miljoonaa euroa vuodessa

NSK:n apu osoittautui elintärkeäksi yritykselle, jonka teräslangan vetokoneiden rullakokoonpanoihin asennetut laakerit vikaantuivat kerta toisensa perään. NSK identifioi ongelman ja suositteli siihen optimaalista ratkaisua, jonka ansiosta asiakas on saanut yli 1,2 miljoonan euron vuosittaiset kustannussäästöt.

Laakeriviat johtivat valtavaan määrään käyttökatkoja, noin 75 kuukaudessa, sekä korkeisiin kunnossapitokustannuksiin, minkä vuoksi yrityksen johtoryhmä näki sen kriittisenä ongelmana. Oli selkeää, että tähän vaadittiin kiireellinen ja kestäväksi suunniteltu ratkaisu. Tästä syystä teräslangan valmistaja kääntyi NSK:n ja sen korkeasti koulutetun laakeriasiantuntijatiimin puoleen.

Osana perusteellista vioittuneiden laakerin analyysia ja sovellusarviota NSK:n insinöörit havaitsivat ongelman olevan yrityksen käyttämien laakereiden voitelussa ja tiivistyksessä. Erityisesti voiteluanalyysi osoitti, että käytetty rasva oli grafiittipohjainen eikä soveltunut tällaiseen sovellukseen. Ongelmaa pahensi jatkuva teräslangan vetoprosessi, jossa kuormitus on suuri ja käyttöolosuhteet ovat haastavat.

Apu tuli NSK:n suositteleman uuden laakeri- ja voitelupaketin muodossa. Arvolupauksen osana ehdotettu ratkaisu sisälsi NSK:n tiivistetyt kaksiriviset lieriörullalaakerit ja erityisesti valitun litiumrasvan.

NSK:n täysrullaisessa lieriörullalaakereissa käytetään tehokkaita kontaktitiivisteitä, jotka estävät epäpuhtauksien ja veden pääsyn laakerin sisään. Lisäominaisuuksiin kuuluvat huoltoa helpottavat sisä- ja ulkokehän voitelureiät sekä erittäin korroosionkestävä ulkokäyttöön (tarvittaessa) soveltuva fosfaattipinnoite. Litiumrasvalla esivoidellut tiivistetyt yksiköt tarjoavat korkean kuormitusluokituksen korkealla radiaalisella ja aksiaalisella kuormituskapasiteetilla.

Kun potentiaalinen ratkaisu oli löydetty, seuraava tehtävä oli testata uusi laakeri- ja rasva-yhdistelmä kattavan testiprosessin avulla. Tulos oli erittäin myönteinen, sillä laakerien käyttöikä parani 40 prosenttia, mikä puolestaan johti tuottavuuden huomattavaan paranemiseen ja huoltokustannusten laskemiseen. Itse asiassa menetettyjen tuotanto- ja työtuntien väheneminen sekä aiemmin vaaditun teknisen tuen ja insinöörityöajan poistuminen tuovat huomattavia vuotuisia säästöjä, joiden määräksi on laskettu 1 202 455 euroa.

Asiakas onkin kokeilun jälkeen vaihtanut NSK:n ehdottaman laakeri- ja rasva-yhdistelmän kaikkiin langanvetokoneiden rullakokoonpanoihin.

1) Teräslangan valmistajalla oli keskimäärin noin 75 käyttökatkoa kuukaudessa. Valokuva: Copyright (c) 2022 Photography Germany/Shutterstock


NSK-laakerit säästävät teräslankatehtaalla yli 1,2 miljoonaa euroa vuodessa

2) NSK:n täysrullaiset lieriörullalaakerit on valmiiksi voideltu litiumrasvalla. Valokuva: NSK


NSK-laakerit säästävät teräslankatehtaalla yli 1,2 miljoonaa euroa vuodessa

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan