www.engineering-suomi.com
Makino

Makino DA300: Tarkka 5-akselinen ja pystykarainen työstökeskus, jonka tuottavuus on sama kuin vaakakaraisen työstökeskuksen.

Kirchheim unter Teck, syyskuu 2016. – Makino julkistaa DA300-laitteen – uusin 5-akselinen ja pystykarainen työstökeskus. DA300 yhdistää parhaalla tavalla nopeuden, tarkkuuden ja joustavuuden moniakselisia kompleksisia työkappaleita työstettäessä samalla kun koneen vaatima lattiapinta-ala on hyvin pieni. DA300-laitteen suunnittelussa on käytetty sekä pystykaraisten että vaakakaraisten työstökeskuksien parhaita rakenteellisia ominaisuuksia. Siinä yhdistyvät vaakakaraisen työstökeskuksen rakenteellinen jäykkyys ja tarkkuus pystykaraisen työstökeskuksen korkeaan tuottavuuteen ja luotettavuuteen ja se tarjoaa parasta molemmista lähestymistavoista. Se lyhentää merkittävästi kappaleiden kiertoaikoja ja saavuttaa samalla hyvin tarkan suorituskyvyn.

Makino DA300: Tarkka 5-akselinen ja pystykarainen työstökeskus, jonka tuottavuus on sama kuin vaakakaraisen työstökeskuksen.
Kuva 1: Näkymä DA300-laitteen edestä Kohdemarkkinat

DA300 on suunnattu kappaletuotantoteollisuudelle. Kohdemarkkinoihin kuuluvat teollisten komponenttien valmistajat, esimerkiksi hydrauliset ja pneumaattiset komponentit, alumiinista valetut osat ja vastaavat. Tämä työstökeskus on ihanteellinen kaikille, jotka valmistavat huipputarkkoja ja geometrisesti kompleksisia osia ja prototyyppejä, esimerkiksi erilaisten teollisuudenalojen kuten autoteollisuuden, lääketeollisuuden, fotoniikan, kilpa- ja luksusautoteollisuuden sekä energiateollisuuden valmistajat ja kilpailijat. DA300 on myös ilmailuteollisuuden komponenttitoimittajien kiinnostuksen kohteena, erityisesti valmistettaessa pieniä rakenteellisia osia, satelliittien komponentteja sekä sellaisia moottoreiden osia kuin ahtimen siivet, siipipyörät ja terät.

Koneen jäykkyys

DA300 perustuu Makinon pystykaraisissa koneissa perinteisesti käytettyyn puolisiltarakenteeseen. A- ja C-akseleille asennetut suoravetomoottorit (DD) antavat koneelle erinomaisen dynaamisen liikkeen ohjauskyvyn ja viisisivuisuus vähentää asetuskertoja kompleksisia osia valmistettaessa. Tuettu kaksipuolinen pöytä on yhdistetty hyvin jäykkään kehysrakenteeseen, mikä tekee koneesta jäykän mutta kevyen ja parantaa dynamiikkaa, kiihtyvyyttä ja maksiminopeuksia suorituskyvyn kuitenkaan heikentymättä. DD-moottorit mahdollistavat myös nopean kiertoliikkeen jopa pöydän maksimikuormalla 250 kg. Lisäksi reilun kokoiset 45 m leveät rullaohjaimet ja ytimeltä jäähdytetyt halkaisijaltaan 40 mm kierretangot parantavat koneen vakautta.


Työstöaikojen ja muuhun kuin työstöön kuluvan ajan lyhentäminen


Tuotantosektoria ajatellen DA300-laitteen tuottavuus on erinomainen. Hyvin dynaamisella 20 000 rpm HSK-A63-karalla varustettu kone lyhentää tarkkoihin jyrsintä-, poraus- ja kierretoimintoihin tarvittavia aikoja. 60 työkalun työkalulipas sekä hyväksi osoittautunut ja suositun Makino a1nx-sarjan vaakakaraisen työstökeskuksen (HMC) innoittama automaattinen työkalunvaihto (ATC) toimii hyvin luotettavasti ja mahdollistaa työkalunvaihdon 3,5 sekunnin työstökatkon aikana. ATC-suljinmekanismi toimii servomoottorilla, joka on hyvin luotettava ja joka yksinkertaistaa asetusta sekä lyhentää näin työkalunvaihtoon kuluvaa aikaa. DA300-laitteessa käytetään vakiovarusteena myös Vision- rikkoutuneen työkalun tunnistinta (Vision B.T.S). Tämä rikkoutuneen työkalun tunnistin tarkistaa leikkaustyökalun kunnon jokaisen työkaluvaihdon jälkeen. Vision B.T.S.-järjestelmässä on mahdollisimman vähän liikkuvia osia eikä se tarvitse fyysistä kontaktia leikkuutyökalun kanssa. Tämä parantaa pitkäaikaisluotettavuutta ja vähentää herkkien työkalumateriaalien kuten monikiteinen timantti (PCD) lohkeamisriskiä. Se luo leikkaustyökalun siluetin ja tunnistaa työkalun pituuden, koon ja arvioidun painon.

Älytoiminnot

Makinon uusinta Professional 6 (PRO 6) -ohjainta käyttävä DA300 on varustettu useilla koneen tuottavuutta parantavilla älytoiminnoilla. Ohjain on kehitetty täyttämään asiakkaan tarpeet: paremman turvallisuuden mahdollistamat paremmat työstöprosessit, helppokäyttöisyys, luotettavuus ja tuottavuus.

Se saavuttaa nämä tavoitteet vähentämällä törmäysriskiä, virtaviivaistamalla ja helpottamalla käytettävyyttä, monet aikaisemmin lisävarusteena saatavat toiminnot ovat nyt vakio-ominaisuuksia ja koneen suorituskykyä on parannettu. Ohjain on suunniteltu intuitiiviseksi ja helppokäyttöiseksi ja siinä käytetään yksinkertaisia valikkoja ja älypuhelista tuttuja ikoneita.

Uuden paremman Geometrinen älykkyys (GI) -liikkeenohjauksen toiminnot lyhentävät erityisesti tavallisten tuotantokomponenttien kokonaiskiertoaikaa. GI-poraus mahdollistaa karan ja työkalun kaarimaisen liikkeen reiästä toiseen nelikulmaisen liikkeen sijasta. Tämä lyhentää muuhun kuin työstöön kuluvaa aikaa tavalliseen reikäkuvioporaukseen verrattuna. Toisaalta GI-jyrsintä on suunniteltu parantamaan 2D-jyrsinnän suorituskykyä. Käyttäjä voi määrittää kulmanpyöristystoleranssin jokaiselle jyrsintäpolulle.

Koneen muihin älytoimintoihin kuuluu aktiivinen inertiaohjaus (IAC), joka on suunniteltu entisestään nopeuttamaan koneen liikkeitä järjestelmän dynaamisten attribuuttien perusteella. IAC saa palautetta servomoottoreilta ja asettaa tietyn lavan kiihdytyksen ja hidastuksen optimitasolle.

Parannettu käytettävyys helppokäyttöisyyttä ja turvallisuutta unohtamatta

Koko parannettu tuottavuus tulee yhdessä parhaiden turvatoimien kanssa, kiitos CGS-törmäyssuojan, joka on kaikkein kehittynein reaaliaikainen törmäyksenestojärjestelmä. Tämä on erityisen tärkeää ja tehokasta
5-akselisissa sovelluksissa. Kaikkein tavallisin syy karan vaurioitumiseen on tilastollisessa mielessä törmäys. Kaikkein tärkeimmät tähän vaikuttavat tekijät ovat virheet käytössä, asetuksessa ja muokkauksessa sekä työstössä ja kiinnityksessä – kaikki nämä virheet tapahtuvat itse laitteessa. Törmäyssuoja ehkäisee törmäyksiä ottamalla huomioon koneen todellisen tilan.

Erinomainen jäähdytyksen hallinta ja lastunpoisto

Tehokkaan jäähdytyksen hallinnan tärkeyttä usein aliarvioidaan pystykaraisissa työstökeskuksissa (VMC), vaikka se on ehdoton vaatimus, jos konetta on tarkoitus käyttää korkealla tuottavuustasolla jolloin se muodostaa suuren määrän lastuja minuuttia kohden. Poiketen tavanomaisesta 5-akselisesta saranatappityyppisestä pöytärakenteesta, jossa saranatapin molemmilla puolilla on kaksi kapeaa aukkoa lastujen poistamista varten, DA300-laitteessa käytetään täysin avointa saranatappia ja pöydän alla sijaitsevaa leveää aukkoa. Tämä varmistaa että lastut putoavat suoraan aukkoon. DA300-laitteen jäähdytyksenhallintajärjestelmä on erinomainen. Jäähdytysaineen runsas virtaus yläpuolisesta suihkusta ja tason puhdistus jäähdytysjärjestelmää käyttäen estävät lastujen kerääntymisen ja mahdollistaa niiden tehokkaan poiston.

Käytön tarkkuus ja lämpötilan ohjaus

Makino-koneet ovat tunnettuja lämpötilanohjausteknologiastaan – eikä DA300 ole siihen poikkeus. Termisesti symmetriseen rakenteeseen on yhdistetty tehokas lämmönpoisto karasta, tukirakenteet kuten
kierretangot ja moottorit varmistavat koneen vakauden ja työstön tarkkuuden pitkien käyttötuntien aikana.

Valmis automatisoitavaksi

DA300 on valmis automaattiseen tuotantosoluun integroitavaksi. Pöydässä (340 mm kertaa 300 mm) on 5 pneumaattista porttia (vaihtoehtona hydraulinen), mikä tekee siitä valmiin lavojen käsittelyä varten ja takaa nopean sekä tehokkaan osien vaihdon ja maksimoi koneen käyttöasteen. Se mahdollistaa pöydän käytön helposti sivulta häiritsemättä edestä suoritettavaa toimintoa sekä mahdollistaa erilaiset automatisointivaihtoehdot alkaen tavallisista nollapiste-kiristinjärjestelmistä osan suoraan käsittelyyn hydraulisilla kiinnittimillä.

Kaiken kaikkiaan tämä 5-akselinen VMC tarjoaa verrattoman yhdistelmän tuottavuudessa, laadussa ja käyttöturvallisuudessa sekä intuitiivisessa helppokäyttöisyydessä.

Makino DA300: Tarkka 5-akselinen ja pystykarainen työstökeskus, jonka tuottavuus on sama kuin vaakakaraisen työstökeskuksen.
Kuva 2: Jäykkä ja dynaaminen 5-akselinen pöytä
 
Makino DA300: Tarkka 5-akselinen ja pystykarainen työstökeskus, jonka tuottavuus on sama kuin vaakakaraisen työstökeskuksen.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan