www.engineering-suomi.com
NORD Drivesystems

Ennakoiva huolto – teollisuusvaihteiden älykästä kunnonvalvontaa

Teollisuusvaihteet ovat käyttölaiteteknologian raskassarjalaisia, jotka joutuvat käsittelemään suuria momentteja. Suurien voimien takia pienet viat, joita ei havaita ajoissa, voivat nopeasti johtaa kalliisiin toimintahäiriöihin. Tämä ei olisi ainoastaan kallista vaan suorastaan katastrofaalista: suuret osat tehtaasta olisivat tyhjäkäynnillä tarvittavan varaosan toimittamiseen ja asentamiseen asti. Tämän vuoksi NORD DRIVESYSTEMS käyttää laitteiden kunnon valvontaa ja ennakoivaa huoltoa takaamaan tehtaalle parhaan mahdollisen käyttöasteen ja kustannustehokkuuden.

Ennakoiva huolto – teollisuusvaihteiden älykästä kunnonvalvontaa
Getriebebau Nord_Industrial_Gear.jpg: Unicase-suunnittelun ansiosta NORD DRIVESYSTEMSin teollisuusvaihteet ovat käytössä hiljaisia ja pitkäikäisiä.

Vaikka laitteiden kunnon valvonta mahdollistaakin vain kulumisen todentamisen, ennakoiva huolto antaa parhaassa tapauksessa mahdollisuuden suunnitella huoltoajankohta jo hyvissä ajoin etukäteen. Tästä taas seuraa tehtaan korkeampi käyttöaste, pienemmät kustannukset, käyttölaitteiden pidempi käyttöikä ja ennen kaikkea odottamattomien seisonta-aikojen pois jääminen – ihanteellinen tilanne etenkin teollisuusvaihdeyksiköitä ajatellen, koska näitä teknologian raskassarjalaisia käytetään usein pitkälle erikoistuneissa tehtaissa, joissa seisonta-ajoilla olisi erityisen vakavat seuraukset.

Tietojen analysointia pelkän tietojen lukemisen sijaan

Tämä vaatii älykkäitä, ohjelmoitavilla logiikkaohjaimilla varustettuja taajuusmuuttajia, jotka pystyvät itsenäiseen päätöksentekoon ja arvioimaan moottorin ja vaihdeyksikön virtuaalisilta ja fyysisiltä tunnistimilta tulevia tilatietoja. Matemaattisiin algoritmeihin perustuvien virtuaalisten anturien ja NORD-taajuusmuuttajaan integroidun ohjelmoitavan logiikkaohjaimen avulla öljyn käyttöikä voidaan vaihteistoöljyn tunnettujen fysikaalisten ominaisuuksien perusteella määritellä tarpeellisella tarkkuudella käyttölaitteen lasketusta kuormituksesta, joka taas selviää mitatuista sähköisistä tiedoista. Tämä mahdollistaa vaihteistoöljyn käyttöasteen arvioinnin ja öljynvaihdon ennakoidun ajankohdan määrittämisen.

Värähtelytaajuudet selkeyttävät asioita

Teollisuusvaihdeyksiköissä fyysisen lämpötilan anturit ja tärinäanturit ovat sekä taloudellisesti kannattavia että järkeviä. Erityisesti tärinäanturit tarjoavat useita etuja. Kaikkien teollisuusvaihdeyksiköihin asennettujen laakerien osalta on tarjolla valmistajien yksityiskohtaisia tietokantoja. Nämä tietokannat sisältävät jokaisen laakerityypin kaikille komponenteille ominaiset värähtelytaajuudet. Yksittäiset taajuudet voidaan siksi tunnistaa selvästi ja liittää tiettyihin komponentteihin. Taajuusspektri voidaan analysoida aikasignaalin perusteella tai FFT-analyysin perusteella. Tämä ei ainoastaan mahdollista ihanteellisen tai tarvittavan huoltoajankohdan määrittelyä, vaan se ilmaisee myös vian sijainnin ja kertoo, mitä varaosia tarvitaan.

Pilviliitäntä verkkopalveluihin

Itsenäisesti toimiva käyttölaite lähettää tilatietonsa turvalliseen pilveen. Siellä nämä tiedot voidaan analysoida suodatin- ja analysointityökaluilla niin, että käyttölaitteiden toimintaa voidaan seurata kaikkialta maailmassa. Tiedot esitetään helposti ymmärrettävässä muodossa selainpohjaisessa verkkokäyttöliittymässä, ja tehdas on nähtävissä yhdellä silmäyksellä selkeässä 3D-kuvassa.

Ennakoiva huolto – teollisuusvaihteiden älykästä kunnonvalvontaa

Getriebebau Nord_Continuous_Monitoring.jpg: Jatkuva seuranta kenttätasolla ja tietojenvälityksen, anturitietojen ja prosessitietojen yhdistäminen mahdollistaa NORD-käyttölaiteyksiköiden täydellisen seurannan.

Ennakoiva huolto – teollisuusvaihteiden älykästä kunnonvalvontaa
Getriebebau Nord_Frequenzy_Inverters.jpg: NORD-taajuusmuuttajiin kuuluu vakiona tehokas, integroitu ohjelmoitava logiikkaohjain. Se pystyy keräämään ja arvioimaan kaiken tarjolla olevan tilatiedon. Tämä on edellytys Industry 4.0 -sovelluksille kuten tilanvalvonta ja ennakoiva huolto.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan