www.engineering-suomi.com
Westermo Teleindustri AB

Euroopan pisimmän riippusillan hätäpuhelinjärjestelmä

Ison-Beltin silta yhdistää puolet Tanskan asukkaista muuhun Euroopan tie- ja rautatieverkkoon. Noin 11 miljoonaa ajoneuvoa ja 8,3 miljoonaa junamatkustajaa kulkee vuosittain sillan kautta. Uusi 2 x 1 Gbitin/s kuituverkko asennettiin hiljattain tarjoamaan kaikki tiedonvälitys sääasemilta ja valvontakameroilta ja asennettiin myös uusi hätäpuhelinjärjestelmä, joka käyttää IP-puhelinteknologiaa. Yritys A/S Storebælt valitsi tehokkaan Westermon Wolverine Ethernet Extenderin tarjoamaan tiedonsiirtoa puhelinjärjestelmän ja kantaverkon välillä.

Euroopan pisimmän riippusillan hätäpuhelinjärjestelmä

Sillan rakentaminen aloitettiin vuonna 1988 ja vuonna 1997 se avattiin ensin rautatieliikenteelle. Vuotta myöhemmin, 1998, silta oli täysin valmis ja se avattiin myös tieliikenteelle. Valtion omistama yritys A/S Storebælt sai tehtäväkseen pitää sillan käyttökykyisenä koko ajan vuoden ympäri ja sellaisessa kunnossa, että se olisi käyttökelpoinen yli 100 vuoden ajan.

 

 

 

Silta koostuu 6,8 kilometrin pituisesta riippusillasta (itäsilta), 6,6 kilometrin palkkisillasta (länsisilta) ja rautatietunnelista. Silta on yhteensä 18 kilometrin pituinen. Näin massiivinen valtion omistama rakenne vaatii erityistä omistautumista turvallisuuden varmistamiseksi. Sillalla on useita valvontakameroita ja seitsemän sääasemaa, jotka raportoivat koko ajan tuulen ja sään muutokset ja hätäpuhelimia on koko sillan pituudella vähintään 600 metrin välein moottoritien molemmilla suunnilla.

 

 

Siltaa on käytetty yli 10 vuotta, joten turvajärjestelmiin tarvittiin päivitys. Vanhalla kuituverkolla oli 2 Mbit/s siirtonopeus ja vaikka tämä järjestelmä tarjosi riittävän laajakaistanopeuden, sitä ei enää pystytty huoltamaan. Uusi 2 x 1 Mbit/s kuituverkko asennettiin tarjoamaan kaikki tiedonvälitys sääasemilta ja valvontakameroilta ja asennettiin uusi hätäpuhelinjärjestelmä käyttäen IP-puhelinteknologiaa.

 

 

 

Vanha hätäpuhelinjärjestelmä oli monella tapaa riittämätön. Ensiksikin puhelimen koppi ei ollut tarpeeksi vahva kestämään sillan vaikeita sääoloja. Alumiinikopit, jotka olivat kärsineet kaikenlaisista sääoloista kymmenen vuoden ajan, olivat pahasti ruostuneet ja näin myös puhelimet olivat käyttökelvottomia.

 

 

 

Toinen ongelma oli, että kaikki puhelut yhdistettiin suoraan läheisen Slagelsen kaupungin poliisihälytyskeskykseen riippumatta hädästä. Yhdeksän puhelua kymmenestä johtui siitä, että polttoaine oli loppunut, eivätkä siis johtuneet onnettomuuksista. Sillalla paikallaan seisova auto voi kuitenkin johtaa vakaviin onnettomuuksiin, joten tavoitteena on saada kaikki paikallaan seisovat ajoneuvot liikkumaan mahdollisimman nopeasti. Näissä tapauksissa A/S Storebælt on huomannut, että nopein tapa saada seisova ajoneuvo pois tieltä vaarana olemasta, on tarjota polttoaine tai hinaus ilmaiseksi.

 

 

 

Uusi IP-hätäpuhelujärjestelmä yhdistää kaikki puhelut A/S Storebæltin valvontakeskukseen, jotta heidän henkilökuntansa voi huolehtia polttoaineen loppumisista ja onnettomuuksista johtuvat hätäpuhelut voidaan yhdistää helposti poliisin hätäkeskukseen.

 

 

 

Toinen parannus on se, että uusi järjestelmä kertoo tapahtumapaikan tarkan sijainnin, mikä ei ollut mahdollista vanhan järjestelmän aikana. Tämä johtaa nopeampaan pelastusoperaatioon ja parempaan turvallisuuteen.

 

Uudet puhelimet on valmistettu säänkestävästä alumiiniseoksesta ja puhelimen ja kuituverkon väliseen tiedonsiirtoon A/S Storebælt valitsi kestävän Westermon Wolverine Ethernet Extenderin. Wolverine persutuu SHDSL-teknologiaan, joka voi läyttää erilaisia kierrettyjä parikaapeleita ja se tarjoaa jopa 15,3 Mbit/s tiedonsiirtonopeuden. Toinen Wolverinen kanssa tuleva hieno etu on se, että voidaan käyttää olemassaolevaa kaapeliverkkoa ja näin säästää asennuskustannuksissa. Tässä tapauksessa voitiin käyttää vanhan puhelinjärjestelmän kaapeleita siirtämään tietoja IP-puhelinjärjestelmästä ja näin saatiin suuria säästöjä.

 

 

 

31 Wolverine-yksikköä asennettiin koko sillan pituudelle ja jokainen laite on liitetty toisaalta kahteen puhelimeen ja toisaalta runkoverkkoon.

 

 

 

Wolverine oli paras mahdollinen tuote, mutta sen valintaan vaikuttivat myös aikaisempien projektien myönteiset tulokset ja se, että Westermon yksiköitä pidetään tehokkaina, helppokäyttöisinä ja ongelmattomina.

 

 

 

Kuvatekstit:

 

applications.eps: tässä piirroksessa nähdään, kuinka IP-puhelinjärjestelmä on asennettu, mutta kuinka täysi tiedonsiirtojärjestelmä käsittelee enemmän kuin vain hätäpuheluita. Muut laitteet, kuten turvakamerat ja erityyppiset säämittarit on myös liitetty verkkoon.

 

cabinet.jpg: ensimmäinen Wolverine-laitteiden ketjun yksikkö on sillan itäpuolen palvelinrakennuksessa.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan