www.engineering-suomi.com
British Steel

Yli 100 km raiteita on varustettu Silent Track –järjestelmällä

SilentTrack -äänenvaimennusjärjestelmän kehitti Tata Steel ja sitä on nyt käytetty yli 100 km rautateiden matkalla ympäri maailman. Jokaista asennusta varten Tata Steelin insinöörit räätälöivät järjestelmää, jotta maksimoidaan asiakkaan raiteiden ja toimintaympäristön tehokkuus. Viimeaikaisissa asennuksissa mukaan lukien Oslo, Sydney ja Reinin laakso, on huomattu, että tämä tekniikka vähentää melua huomattavasti. Niissä on myös huomattu SilentTrack®-järjestelmän joustavuus. Raiteiden erilainen asennus (määritelty raiteen tyypin, pehmusteen jäykkyyden, ratapölkkyjen ja kiinnitinten muotoilun mukaan) vastaa eri tavoin kun junat kulkevat sen ylitse ja näin tuotetun melun frekvenssi on erilainen. Tata Steel pystyy analysoimaan raiteen ominaisuudet ja varmistamaan sen, että vaimennin on konfiguroitu vaimentamaan suurimman melun aiheuttavat frekvenssit. Tämä innovatiivinen keino optimisoi SilentTrack®-järjestelmän tehokkuuden.

Yli 100 km raiteita on varustettu Silent Track –järjestelmällä
Tata Steeliä pyydettiin tutkimaan osa Oslon kevyestä rataverkostosta, jonka melusta naapurit olivat valittaneet. Erityisen ikävää oli ”raiteiden laulaminen” ennen junan saapumista. Tämän kohdan raide oli tehty 49E1-raiteista betonipölkkyjen päällä 670 mm keskuksella Pandrol Fastclip -kiinnityksellä. SilentTrack®-järjestelmän asentamisen jälkeen melua mitattiin itsenäisillä testeillä, jotka näyttivät ohi menevän junan melun vähentyneen 6 dB ja 7 dB välillä ja ”laulavien raiteiden” hävinneen.

Australiassa Tata Steel rakensi SilentTrack® -järjestelmän uudelle 16 km:n osiolle lähiölinjaa Sydneyn esikaupunkialueella, jossa suurin osa radasta kulki tunnelissa ja jossa junan sisäinen melu ylitti hyväksyttävät arvot. Käytetyn raiteen arvioinnissa huomattiin, että junien suurin melunlähde oli pyöriminen. Tata Steel sovitti yhden äänenvaimennusmallinsa vastaamaan laattaraiderakennusta, jossa käytetään Australian raideosaa AS60 joustavilla tuilla 750 mm keskustoilla. Järjestelmä valittiin asiakkaan teknisen arvioinnin jälkeen, jossa huomattiin, että se vähensi melua parhaiten ja minimoi vaikutuksen päivittäiseen juna- ja huolto-operaatioihin. Asiakkaan akustiikkakonsultin mittauksissa raiteiden melun hajoamisnopeuden (nopeus, jolla melua aiheuttava tärinä vähenee) parannuksen keskiarvo oli 5,5 dB/m kriittisissä melua aiheuttavissa frekvensseissä.

Kun Deutsche Bahn tarvitsi kumppanin tutkiakseen junaratojen äänenvaimentajien käyttöä melun vähentämiseen, Tata Steel oli looginen valinta. SilentTrack®-äänenvaimennusjärjestelmä sovitettiin Deutsche Bahnin ratoihin ja Tata Steelin antamana sitä testataan osana EU:n rahoittamaa SILENCE-projektia. Tätä sovitettua mallia käytettiin sitten suuremmassa mittakaavassa Reinin laakson radalla, jossa joen molemmin puolin sijaitsevilla vilkkailla radoilla on suuri melullinen vaikutus koko jokilaaksoon. Alueen radat ovat pääasiassa UIC60-tyyppiä, betonipölkyillä ja 600 mm keskuksilla. Käytössä on suhteellisen kova pehmuste, mikä ei yleensä helpota äänenvaimentimien käyttöä. Itsenäisissä ohimenevien junien melun mittauksissa SilentTrack®-järjestelmää käytettäessä vähennys oli kuitenkin välillä 3,0 ja 3,5 dB.

Silent track 1.jpeg: SilentTrack on mahdollistanut merkittävän melun vaimennuksen Reininlaakson linjalla. Kuva Deutsche Bahn AG:n luvalla.
Silent track 2.jpeg: SilentTrack®-järjestelmä
Silent track 3.jpeg: SilentTrack® on tärkeä työkalu kun vähennetään melua perinteisillä rautateillä, joiden pääasiallinen melun lähde on pyöriminen.

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan