www.engineering-suomi.com
NSK

Väärennetyt laakerit – ymmärrä riskit

Väärennetyt laakerit ovat globaali ongelma ja riski ostaa näitä heikkolaatuisia tuotteita on kaikilla markkina-alueilla. NSK on huippulaatuisten laakereiden johtava valmistaja ja yritys on fokusoitunut poistamaan tämän ongelman, joka vaarantaa turvallisuuden ja johtaa lopulta siihen, että käyttäjät kärsivät heikentyneestä luotettavuudesta ja korkeammista elinkaarikustannuksista.

Hellittämätön paine pysyä kilpailukykyisenä ja kannattavana on luonut kulttuurin, jossa liian monet yritykset on pakotettu tekemään ostopäätökset yksinomaan yksikköhinnan perusteella ja jättämään huomiotta muut tekijät kuten TCO-kokonaiskustannukset ja suorituskyky. Vastustamattomien tarjousten perässä juoksemisella on tavallisesti paljon kalliimpi hintalappu, mutta monet hankinta- ja suunnittelutiimit eivät tunne tällaiseen strategiaan liittyviä riskejä ja vaaroja.

Lopputuloksena tavallisesti on, että asiakas päätyy tahattomasti hankkimaan ja saamaan väärennetyt laakerit. Vaikka hinta on saattanut olla edullisempi, todellinen kokonaiskustannus tulee todennäköisesti osoittautumaan huomattavasti korkeammaksi. Ensiksikin nämä heikkolaatuiset väärennökset hajoavat käytössä paljon nopeammin. Tämä lisää huoltokustannuksia ja käyttökatkoista aiheutuvia kustannuksia. Tulisi myös huomata että nämä kustannukset poikkeuksetta osoittautuvat huomattavasti korkeammiksi kuin laakerin ostohinnassa saavutetut säästöt.

Väärennysten alkuperä

Väärennetyt laakerit tulevat tyypillisesti epämääräisistä lähteistä matalien kustannusten maissa, joissa petolliset organisaatiot käyttävät alempiarvoisia materiaaleja. Laakerit valmistetaan tavallisesti vanhentuneilla koneilla, joita käyttävät matalapalkkaiset ja ammattitaidottomat operaattorit. Laakereita käsitellään ja varastoidaan usein huonosti ja ne laitetaan laatikoihin, jotka on suunniteltu muistuttamaan kopioidun valmistajan pakkauksia ja jotka täysin salaavat tuotteen epäaitouden ja huijaavat sekä ostajia että käyttäjiä.

Epäkonsistentti laatu on taattua ostettaessa väärennettyjä laakereita. Tällaiset laakerit saattavat kestää riittävän kauan läpäistäkseen esituotantotestit, mutta niiden ennenaikainen vikaantuminen kentällä vaarantaa kaikkien sellaisten koneiden, järjestelmien ja ajoneuvojen suorituskyvyn, joihin on asennettu väärennetyt laakerit. Tämä voi vaarantaa tuotemerkin maineen ja vahingoittaa myyntiä.

Monet tästä tilanteesta itsensä löytävät yritykset hakevat apua, mutta havaitsevat ettei minkäänlaista teknistä tukea tai apua ole saatavana. Väärentäjillä ei tavallisesti ole paikallisia sovellusinsinöörejä jotka voisivat vastata kysymyksiin eikä niillä ole moderneja ja hyvin varusteltuja teknologiakeskuksia, jotka voisivat toimittaa testidataa, tuotteiden vika-arviointeja tai vikaantumisanalyysejä.

Materiaalilla on väliä
Väärennettyjen laakereiden valmistuksessa käytetyt materiaalit eivät ole yhtä laadukkaita kuin materiaalit, joita käyttävät sellaiset OEM-toimittajat kuten NSK, jolla on vuosikymmenten kokemus materiaalitutkimuksessa sen takaamiseksi, että yrityksen laakerit ylittävät nykyaikaisten teollisuussovellusten vaatimukset. Teräksen laadulla on erittäin tärkeä vaikutus laakerin luotettavuuteen, 20-kertainen ero käyttöiässä (aidon ja väärennöksen kesken) ei ole epätavallinen.

Sellaisten laakeriterässeosten kuten 100 Cr6 (tai SUJ2 japanilaisen standardin mukaan) väsymisikä riippuu pääasiassa sen sisältämistä aineista. Teräksen sisältämillä oksideilla ja erityisesti ei-metallisilla ainesosilla on negatiivinen vaikutus vierintäpintoihin. On esimerkiksi tunnettua, että teräksen sisältämät alumiinioksidit, joita syntyy sulatuksen aikana hapettumisen välityksellä, voivat lyhentää laakerin väsymisikää merkittävästi. Syy tähän on se, että teräksen sisältämä alumiinioksidi on suhteellisen kovaa ja saattaa rikkoutua kun terästä käsitellään esimerkiksi takomalla. Hajoamisen aikana ainesosat kutistuvat ja heikentävät mikrorakennetta. NSK on työskennellyt johtavan teräsvalmistajan kanssa ja kehittänyt tämän negatiivisen vaikutuksen ehkäisemiseksi sellaisia materiaaleja kuten Z-teräs, EP-teräs sekä BNEQARTET. Yritys käyttää myös erityisiä sulatusprosesseja, jotka vähentävät ei-metallisia ainesosia ja pidentävät väsymisikää.

Lämpökäsittely on toinen tekijä joka joko puuttuu kokonaan tai on tehty huonosti. Tämä heikentää teräksen erityisominaisuuksia ja näin ollen heikentää myös laakereita. Sellaisille materiaaleille kuten NSK:n SHX-teräs suoritetaan erityinen lämpökäsittely, joka tekee niistä erityisen kestäviä korkeissa käyttölämpötiloissa. Tämäntyyppisiä laakereita ei vaadita ainoastaan sovelluksissa joissa kuumuus kuuluu erottamattomana osana prosessiin, vaan myös sellaisissa sovelluksissa kuten työstökoneet, joissa suurella nopeudella pyörivä kara synnyttää korkeita lämpötiloja käyttökomponentteihin. SHX-teräksen ominaisuuksia testattiin tuotekehityksen aikana kattavilla kulumiskestävyystesteillä ja pintaväsymisikätesteillä. Väärennysten valmistajat eivät tarjoa tämänkaltaista tuotekehitystä ja analyysiä.

Taistelu jatkuu
Vaikka NSK jatkaakin mittavaa investoimista väärentäjien identifioimiseksi ja syytteiden nostamiseksi heitä vastaan, ohje on selvä: asiakkaiden tulisi noudattaa varovaisuutta ostaessaan NSK-tuotteita. Osta ainoastaan luotettavista lähteistä kuten valtuutetuilta NSK-jakelijoilta.

Löydät lisätietoja väärennetyistä laakereista osoitteessa www.stopfakebearings.com


1) Väärennettyjä NSK-laakereita pakkauksissaan, löydetty väärentäjän tuotantotiloissa


Väärennetyt laakerit – ymmärrä riskit

2) Korostettu yksityiskohta väärennetyssä NSK-laakeripakkauksessa
 

Väärennetyt laakerit – ymmärrä riskit

3) Väärennetty NSK-laakeri poistettuna pakkauksestaan


Väärennetyt laakerit – ymmärrä riskit

4) Lähikuva väärennetystä laakerista
 

Väärennetyt laakerit – ymmärrä riskit

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan