www.engineering-suomi.com
NSK

NSK:n pallomaiset SWR-rullalaakerit selviytyvät jatkuvavalun haasteista

Jatkuvavalukoneissa käytettävien laakereiden on kestettävä vaativia käyttöolosuhteita, kuten korkeita lämpötiloja, suuria kuormituksia, erittäin alhaisia nopeuksia, vettä/vesihöyryä ja kalkkia. Tämän seurauksena sellaiset laakeriviat kuten kuluminen, hilseily ja murtuminen ovat arkipäivää. Tämän vuoksi yhä useammat teräksentuotantolaitokset ottavat käyttöön NSK:n pallomaiset SWR (Super Wear Resistant) -rullalaakerit. Näiden edistyksellisten laakereiden kulumiskestävyys, hilseilyn kestoikä ja ulkokehän kovuus ovat moninkertaiset verrattuna AISI 52100 -laakeriteräksestä valmistettuihin tavallisiin laakereihin.

NSK:n SWR-sarjan eduista hyötyy muun muassa eräs kansainvälinen terästehdas, jolla oli aiemmin ollut säännöllisiä laakerivikoja jatkuvavalukoneessa. Koneella valmistetaan teräslevyjä ja kyseisessä prosessissa vaaditaan suuria kuormituksia. Nämä heikensivät tavallisten laakereiden käyttöikää kulumisen ja väsymisen vuoksi. Koneen laakereiden keskimääräinen käyttöikä olikin vain 40–50 viikkoa.

Pidentääkseen laakerien käyttöikää ja vähentääkseen huoltokustannuksia tehdas pyysi apua NSK:n asiantuntijoilta, jotka suorittivat täyden sovellusarvion. Kokenut työryhmä huomasi, että vikaantumistavat olivat samanlaisia kuin toisissa jatkuvavalukoneissa, joissa käytettiin tavallisia pallomaisia rullalaakereita.

NSK:n suorittamassa laakereiden kuntoselvityksessä suositeltiin siirtymistä SWR-sarjan pallomaisiin rullalaakereihin, joissa käytetään erityisesti kehitettyä terästä, jonka kulutus- ja väsymiskestävyys on paljon korkeampi. SWR-laakereiden kulumiskestävyys on osoittautunut jatkuvavalusovelluksissa vuodesta 2001 lähtien kolminkertaiseksi AISI 52100 -laakeriteräkseen verrattuna ja sekä niiden hilseilyn kestoikä että ulkokehän kovuus ovat viisinkertaiset. Lisäksi NSK:n SWR-laakerit voidaan vaihtaa jatkuvavalukoneissa tavallisten pallomaisten rullalaakereiden tilalle muuttamatta akselia ja ne toimivat hienosti sekä tiivisteiden kanssa että ilman tiivisteitä.

Erityisesti ulkokehän minimaalinen kitka auttaa pidentämään laakerin käyttöikää. Tämä tekijä on tärkeä, koska differentiaalisesta liukumisesta johtuva kitka voi aiheuttaa epätasaista kulumista, hilseilyä ja murtumia, jotka yhdessä muodostavat noin 80 prosenttia terästehtaiden pallomaisten rullalaakereiden ulkokehissä havaituista vioista.

NSK ehdotti asiakkaalle kestävyyskokeen suorittamista SWR-kuulalaakereilla. Koe menestyi niin hyvin, että laakereiden käyttöikä pidentyi 60 prosenttia. Tämä johti peräti 140 000 euron vuotuisiin säästöihin. Tämä kokonaissumma saadaan, kun laakerivioista johtuvat seisokkiajat ja laakereiden vaihdosta aiheutuvat työvoimakustannukset jäävät pois.

Tämän kokoluokan tuloksia on helppo saavuttaa jatkuvavalukoneissa, joissa tavalliset pallomaiset rullalaakerit eivät yksinkertaisesti ole riittävän kestäviä kestämään ankaria käyttöolosuhteita. Tällaisissa sovelluksissa NSK:n asiantuntijaryhmä voi auttaa tunnistamaan ongelman syyn ja suositella ratkaisua, joka perustuu NSK:n hyväksi todettuun SWR-sarjaan.

Lisäksi huoltoinsinöörit ja teknikot, joiden tehtävänä on vierintälaakereita käyttävien koneiden ja laitteiden vianmääritys, voivat hyödyntää NSK:n Bearing Doctor -sovellusta. Tämä tehokas työkalu antaa tietoa laakereiden oikeasta käsittelystä, asennuksesta, voitelusta ja huollosta ennenaikaisen vikaantumisen estämiseksi. Sovellus sisältää myös monia kuvia ja äänileikkeitä, jotka auttavat käyttäjiä laakerivaurioiden ja mahdollisten syiden diagnosoinnissa.

Katso lisätietoja NSK:n pallomaisista SWR-rullalaakereista osoitteessa: www.nskeurope.com/en/nsk-innovative-products/swr-spherical-roller-bearings

1) NSK SWR -rullalaakerit ja laakeripesät jatkuvavalukoneen akselista


NSK:n pallomaiset SWR-rullalaakerit selviytyvät jatkuvavalun haasteista

2) Tyypillistä hilseilyä ja murtumia jatkuvavalukoneen pallomaisen rullalaakerin ulkokehän kulumispinnassa


NSK:n pallomaiset SWR-rullalaakerit selviytyvät jatkuvavalun haasteista

3) Terästehtaiden koneissa ja laitteissa käytettävien pallomaisten rullalaakereiden yleiset vikamekanismit


NSK:n pallomaiset SWR-rullalaakerit selviytyvät jatkuvavalun haasteista

4) NSK:n SWR-sarjan pallomaiset rullalaakerit tarjoavat moninkertaisen kulutuskestävyyden tavallisiin vastaaviin laakereihin verrattuna


NSK:n pallomaiset SWR-rullalaakerit selviytyvät jatkuvavalun haasteista
 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 15 000 seuraajaan