www.engineering-suomi.com
NSK

NSK valittu laajamittaiseen merituuliturbiinien tutkimusprojektiin

NSK ilmoittaa, että se on valittu mukaan merkittävään tutkimusprojektiin, jonka rahoittaja on Japanin hallituksen uuden energian ja teollisen teknologian kehittämisorganisaatio (NEDO). Hankkeessa tehdään tutkimusta, joka mahdollistaa kelluvien merituulivoimaloiden nopean ja laajamittaisen käyttöönoton Japanissa.

Projektin tavoitteena on tutkia ja kehittää teknologiaa, jolla arvioidaan kelluvien tuulivoimaloiden potkurivirtailmiötä. NSK:n lisäksi muita projektin merkittäviä jäseniä ovat Kyushun yliopisto (Moniasteikkoisen merituulitutkimuksen osasto), Toshiba Energy Systems Corporation ja Hitachi Zosen Corporation. Hanketta johtaa professori Takanori Uchida Kyushun yliopistosta.

Japanin hallitus on asettanut tavoitteekseen saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä, ja merellä sijaitsevilla kelluvilla tuulivoimaloilla odotetaan olevan merkittävä osa tavoitteen saavuttamisessa. Tämä kuitenkin edellyttää eräiden haasteiden ratkaisemista, mukaan lukien potkurivirtana tunnetun ilmiön. Ilmiö vaikuttaa turbiinin myötätuulen puolella silloin, kun turbiinin lavat pyörivät. Suurissa useita tuuliturbiineja sisältävissä merituulipuistoissa potkurivirta aiheuttaa negatiivisia ilmiöitä, kuten enemmän turbulenssia. Lisäksi sähköntuotanto vähenee myötätuulen puolella ja turbiinien kuormitus kasvaa.

Suurten merituulipuistojen toteuttaminen Japanissa mahdollisimman nopeasti ja tarkoituksenmukaisesti edellyttää, että kehitetään teknologiaa, joka auttaa ymmärtämään potkurivirtaa ja ennustamaan sitä tarkasti. On myös ensiarvoisen tärkeää luoda innovatiivisia ja optimaalisia suunnittelumenetelmiä Japanin maantieteellisen kontekstin mukaisesti.

Kyushun yliopiston kookkaassa tuulitunnelissa suoritettavalla tutkimuksella on useita tavoitteita, muun muassa seuraavat: ymmärtää ainoastaan kelluvissa tuuliturbiineissa esiintyvää potkurivirtaa ja turbiinien välisiä häiriöitä, kehittää teknologiaa näiden ilmiöiden ennustamista ja arviointia varten sekä määritellä kehityspolku tulevaisuuden teknologiaa varten, ottaen huomioon erityisesti teollisuuden ja korkeakoulujen välinen yhteistyö. Kelluvien tuulivoimaloiden potkurivirtaa ei ole juurikaan tutkittu, joten projektiryhmä odottaa tutkimuksen ratkaisevan suurten kelluvien merituulipuistojen teknisiä ongelmia ja edistävän merkittävästi niiden käyttöönottoa suuressa mittakaavassa.

NSK on mukana projektin tutkimuksessa ja pyrkii parantamaan tuuliturbiinien laakereiden luotettavuutta ymmärtämällä turbiinien potkurivirrasta aiheutuvia kuormitusmuutoksia ja siten tukemaan tuulivoimatuotannon laajempaa käyttöönottoa. NSK-konserni edistää aktiivisesti ESG-hallintaa sekä etsii mahdollisuuksia kasvattaa liiketoimintaansa ja edistää kestävää yhteiskuntaa hyödyntämällä sellaisia teknologisia valmiuksia, jotka edistävät maailmanlaajuista ympäristönsuojelua.

1) NSK tarjoaa tuulienergiasovellusten optimoimiseen erilaisia laakeriratkaisuja, mukaan lukien hybridi- ja rullalaakerityypit. Photo: nblx/Shutterstock
 

NSK valittu laajamittaiseen merituuliturbiinien tutkimusprojektiin
 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan