www.engineering-suomi.com
Steute

Fraunhofer IFAM -tutkimuslaitos testaa ”Extreme”-sarjan kytkinlaitteistoja

Korroosionkestävien kytkinlaitteistojen koestus ja testaus: Pohjanmerellä!

Fraunhofer IFAM -tutkimuslaitos testaa ”Extreme”-sarjan kytkinlaitteistoja

Monet steute ”Extreme” -sarjan kytkinlaitteistot sopivat käytettäviksi kosteissa, märissä tai merivesiympäristöissä. Vastaavat testit, esimerkiksi DIN EN ISO 9227 -normin mukainen suolasumutesti, säätelevät tällaisten laitteiden laatua ja tekevät niistä vertailukelpoisia muiden laitteiden kanssa näiden ominaisuuksien suhteen.

Mutta kuinka hyvin kytkinlaitteet kestävät käytännössä? Miten esimerkiksi ajoittaiset aallot tai vedenalainen likaantuminen vaikuttavat niihin? Nämä ovat kriittisiä kysymyksiä steutelle, koska steuten ”Extreme”-kytkimiä käytetään usein merenkulun käyttötarkoituksiin – laivoissa, öljynporauslautoilla, laiturialueiden ankkurointijärjestelmissä tai satamien konttiterminaaleissa.

Vastauksien löytämiseksi näihin kysymyksiin steute antoi Fraunhofer IFAM -tutkimuslaitokselle tehtäväksi suorittaa vuoden kestävä testi tutkimusalueellaan pienellä Saksalle kuuluvalla Helgolandin saarella. Testausmenettely oli seuraavanlainen: kustakin valitusta ”Extreme”-kytkinlaitesarjasta – mukaan lukien asentokytkimet, jalkakytkimet ja vetolankakytkimet – kiinnitettiin useita näytteitä suojattomaan etelänpuoleiseen satamapenkereeseen, jossa Pohjanmeren aallot huuhtoivat niitä vuoden ajan. Jotkin laitteista asennettiin vuoroveden vaihtelualueelle, jolloin ne olivat joskus veden alla ja joskus taas eivät. Näin laitteiden kaikki rajoitukset liikkuvassa merivedessä tulisivat esille. Missä ilmenisi likaantumista ja vaikuttaisiko se kytkinten toimivuuteen?

Tällaisille ympäristöolosuhteille kytkinlaitteet eivät käytännössä altistu juuri koskaan. Dipl. ins. Rainer Lumme, steute "Extreme” -sarjan tuotantojohtaja: ”Näiden testien tavoite oli altistaa kytkinlaitteistot äärimmäisille olosuhteille, jotka ylittivät kaikki hyväksyntäviranomaisten testit ja antoivat näin meille paremman käsityksen laitteistojen kaikista mahdollisista heikkouksista.”

Nämä kynnystestit on nyt suoritettu. Lopullinen IFA-raportti ei ole vielä saatavilla, mutta vuoden merivesi- ja suolasumualtistuksen jälkeen kytkinlaitteiden ulkonäkö sekä steuten suorittamat ensimmäiset kytkinlaitteiden toimivuustestit ovat tuoneet ilmi seuraavaa: kaikkien eri sarjojen kytkimet ovat suolavettä kestäviä ja edelleen täysin toimintakuntoisia 12 kuukauden jälkeen. Jopa merkinnät ja laserkaiverretut tekstit ovat edelleen lukukelpoiset. Esimerkiksi jalkakytkinten esikäsitellyt ja jauhemaalatut kotelot osoittautuivat erittäin hyväkuntoisiksi eivätkä myöskään ”sisuskalut” kuten kytkininsertit, männät ja poljinakselit ole syöpyneet. Tämä on osoitus sekä pinnoitteiden että tiivisteiden korkeasta laadusta.

steute arvioi IFAM-testien tulokset tarkoin heti, kun ne ovat saatavilla ja käyttää niitä nykyisten kytkinlaitteistosarjojen optimointiin jatkossa sekä uusien ”Extreme”-latteiden kehitykseen. Rainer Lumme: ”Meillä on nyt tarvitsemamme vahvistus sille, että koteloihin ja toimilaitteisiin käyttämämme muovi täyttää rajoituksitta Extreme-vaatimukset. Tehostamme tämän vuoksi pyrkimyksiämme korvata metalli muovilla – myös raskaaseen käyttöön tarkoitetuissa laitteissamme.”

Fraunhofer IFAM -tutkimuslaitos testaa ”Extreme”-sarjan kytkinlaitteistoja

 

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 155 000 seuraajaan