www.engineering-suomi.com
Steute

Eri laitevalmistajien leikkaussalilaitteiden välinen yhteentoimivuus on nyt todellisuutta

Langaton jalkaohjain SDC-käyttöliittymällä

Eri laitevalmistajien leikkaussalilaitteiden välinen yhteentoimivuus on nyt todellisuutta


OR.NETin osastolla DMEA-messuilla esiteltiin prototyyppi SDC-käyttöliittymästä (kuva 2). Esittelijä käyttää sitä tällä hetkellä käyttöliittymänä leikkaussalin lääkinnällisten laitteiden dynaamista integrointia varten. Steuten uusien käyttöliittymien tekniikka tarkoittaa, että ensimmäistä kertaa ladattavat litiumakut voidaan korvata tavallisilla alkaliparistoilla (esim. AA tai C). Näin lataaminen ei ole enää välttämätöntä, mikä vähentää huomattavasti lataamiskustannuksia ja poistaa leikkaussalin laitteiden latauskustannukset kokonaan. Tämä on ollut OR.NET-yhdistyksen tavoite, joka on nyt saavutettu. OR.NET esitteli SDC-standardinsa ("Service-oriented Device Connectivity”) DMEA 2019 -messuilla steute Meditecin uusimmat jalkaohjaimet ovat yhteensopivia uuden SDC-käyttöliittymän kanssa. Yksi eduista useiden lääkinnällisten laitteiden integroimisesta leikkaussalissa yhteisen ohjausyksikön kautta on se, että kirurgi voi keskittyä paremmin suoritettavaan leikkaukseen. Tiedonsiirto eri laitteiden välillä parantaa myös leikkaussalin rutiineja: kaikkia tarvittavia tietoja voidaan näyttää ja käsitellä milloin tahansa.

Näistä syistä dynaamista integrointia helpottava avoin standardi on erittäin kiinnostava kirurgeille ja leikkaushenkilökunnalle. Tällainen standardi esiteltiin DMEA 2019 -messuilla ensimmäistä kertaa. Sen ovat kehittäneet OR.NET e.V:n jäsenet, jotka vuonna 2016, menestyttyään vuoden 2012 OR.NET-majakkahankkeeessa, jatkoivat lopulliseen tavoitteeseensa - tietokonepohjaisten lääkinnällisten laitteiden turvalliseen ja avoimeen integrointiin.

SDC-standardi ("Service-oriented Device Connectivity”, palvelukeskeinen laitteiden yhdistettävyys) helpottaa eri laitevalmistajien lääkinnällisten laitteiden yhdistettyä käyttöä. Integrointi tapahtuu hallintalaitteen tasolla, joka siten omaksuu tärkeimmän toiminnon.

Steuten liiketoimintayksikkö steute Meditec, joka on eräs OR.netin perustajajäsenistä, on omistautunut valmistajien välisten standardien kehittämiseen. Sen uusin valikoima langattomia jalkaohjaimia (kuva 1), joka esitettiin ensimmäistä kertaa Medica 2018 -messuilla, on jo yhteensopiva SDC:n kanssa, kuten myös sen tuoman dynaamisen integroinnin kanssa.

Näitä langattomia jalkaohjaimia on saatavana 1-4-polkimisia versioita, ja uusi vakiovalikoima täydentää steute Meditecin olemassa olevia käyttöliittymiä. Signaalit siirretään lääkinnällisiin laitteisiin langattoman tekniikan uusinta versiota käyttäen, jonka steute on kehittänyt erityisesti tähän tarkoitukseen. Se kuluttaa merkittävästi vähemmän virtaa yhdistettynä korkeaan (ja säädettävään) siirtotehoon. Alhaisesta virrankulutuksestaan huolimatta reaktioaika on erittäin lyhyt: signaalinsiirto aktiivisesta jalkaohjaimesta kestää vain 20 ms, kun taas säätimet energiansäästötilan syvässä lepotilassa tarvitsevat käynnistyäkseen vain 50–60 ms aktivoinnin jälkeen ja lähettääkseen täysin toimivan signaalin.

Uusien steuten käyttöliittymien alhaisen virrankulutuksen tekniikka tarkoittaa, että litiumioniakut voidaan ensimmäistä kertaa korvata tavanomaisilla alkaliparistoilla (esim. AA tai C). Lataaminen ei siis ole enää välttämätöntä, mikä vähentää huomattavasti latauksesta aiheutuvia kuluja ja poistaa latauslaitteesta aiheutuvat kustannukset kokonaisuudessaan. OR.NETin osastolla DMEA-messuilla esiteltiin prototyyppi SDC-käyttöliittymästä (kuva 2). Esittelijä käyttää sitä tällä hetkellä käyttöliittymänä leikkaussalin lääkinnällisten laitteiden dynaamista integrointia varten.

Eri laitevalmistajien leikkaussalilaitteiden välinen yhteentoimivuus on nyt todellisuutta

  Kysy lisätietoja…

LinkedIn
Pinterest

Liity IMP:n yli 15 000 seuraajaan